Halloumisallad med jordärtskockor och druvor

Precis som husets skräprum är det enklaste rummet att inreda, är sallad den enklaste maträtten att tillreda: det är bara att kasta in lite udda saker som man inte hittat något riktigt användningsområde för och röra om. Nu kanske just den här salladen är lite mindre skräprumssallad och lite mer livsstilssallad: den typen av sallad du ombeds göra den där dagen ett heminredningsmagasin kommer hem till dig och hänger skira klädesplagg på väggarna, ställer hibiscusträd på sladdhärvorna, sprutmålar alla bokryggar vita och fyller soffan med citroner strax innan de ångrar sig om salladen och istället ber dig och dina kantstötta möbler trycka ihop er i skräprummet några timmar så att teamet får skapa i fred.

Salladen? Den kan du ta med dig. Det här kan ta ett tag.IMG_1570

Halloumisallad med jordärtskockor och druvor

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4

Tid: 50 min

 • 1 kg jordärtskockor
 • flingsalt
 • oliv- eller pumpafröolja
 • 2 dl beluga- eller puylinser
 • 400 g druvor
 • 250 g halloumi
 • 1 – 2 ekologiska citroner (beroende på storlek)
 • 100 g blandade blad
 1. Sätt ugnen på 225°C –  om du hittat släta, fina och skapligt jämnstora jordärtskockor – om inte är det bättre att skala och koka skockorna än att ugnsbaka dem med skalet på, då kan du vänta en kvart innan du drar på ugnen.
 2. Skrubba jordärtskockorna rena, torka dem, lägg på papperklädd plåt, pensla med lite olja och strössla över flingsalt. Baka dem mjuka i mitten av ugnen, ca 35 minuter (eller skala och koka dem, ca 30 min).
 3. Sjud linserna i rejält med vatten i 15 minuter. Ta därefter från plattan och låt stå tills skockorna är klara.
 4. Tärna halloumin sockerbitsstort. Lägg på plåt eller i ugnssäker form tillsammans med druvorna.
 5. När skockorna är klara, ta ut och slå om till grillvärme. In med druvor och halloumi högt upp i ugnen. Ta ut när osten fått bruna toppar och druvornas skal spruckit.
 6. Gör under tiden en dressing: riv med lätt hand zesten (bara det yttersta gula) av citronerna, pressa ur saften, rör ihop med dubbla mängden oliv- eller pumpafröolja, smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
 7. Slå bort kokvattnet från linserna, smaka av med några droppar olja och salt.
 8. Arrangera blad, linser, klyftade skockor, druvor och halloumi på fat, slå över dressingen och servera.

26 kommentarer

 1. Jorma skrev:

  Jag tänker bort allt gnisslandet från osten och fokuserar på den vackra bilden. Något som är så vackert kan kanske vara värt lite gnissel.

 2. Matfadern skrev:

  Grymt!

 3. LisaFW skrev:

  Blir alltid lika besinningslöst lycklig när druvor används kreativt i matlagning. En utmaning!

 4. Jag vill bara berätta att du har förändrat mitt liv, Lotta Darling! I skrivande stund sitter jag och mumsar på resterna av den fantastiska kronärtskockssoppan ur din bok. Tjejerna var extremt impade i söndags och en av dem ringde precis och sa: ”du är väl medveten om att du aldrig mer kommer att få catra in mat när vi träffas?” Ja, ja, jag vet att jag borde ha skärpt mig för länge sedan. Hur svårt kan det vara att laga mat, kan man tycka? Men ända sedan jag blev osams med min pappa för tjugo år sedan angående ett av hans recept, där han hade skrivit ”gräddas i ugn tills en gyllenbrun yta erhålles”, har det varit kört. Jag ringde och frågade: ”Hur lång tid tar det?”. ”Det ser du ju”, svarade han. Sedan tjafsade vi en lång stund om hur en ”gyllenbrun” yta såg ut.
  Men nu är jag botad – jag vågade ge mig på soppan FAST du hade skrivit ”koka tills jordärtskockorna blivit mjuka”.
  Tjohoo!

 5. Mikael skrev:

  Hej Lotta!
  Jag skulle vilja komma i kontakt med dig för att se om du är intresserad av att skriva för oss. Vi håller på att samla ihop ett gäng som skall göra små krönikor till vår hemsida.

  Hör gärna av dig

 6. Nina skrev:

  älskar din folkbildande ambition när du alltid skriver ” zesten (bara det yttersta gula) av citronerna”. Inte konstatera att zest är ett ord många inte kan och därför bara skriver det yttersta gula. Inte heller ba det heter zest och då skriver jag det. Utan folkbildning. Fint!

 7. Allra bästa Lotta! Jag vill få tag på di för att se huruvida du skulle vilja prata Mmat och din livsvändning på en 4goodkväll? (700 bruttor i din och min ålder samlas på Rival för att inspireras och ha en bra stund)
  Det här gäller för EAT LOVE LIVE som vi kör den 19 september. Har kontaktat ditt förlag men gillar inte lååånga vägen. Can we talk??? ; )

 8. //C skrev:

  Hej!
  Jag köpte din kokbok för ett tag sedan. Jag älskar kokböcker och har säkerligen köpt runt 100, men den här slår dem alla! Den är så vacker och så rolig! Bra jobbat!

 9. David skrev:

  Nu vill jag inte ge mig in i en debatt om mat längre. Jag vill äta istället! Läcker mat! :)
  Va snäll och skicka lite via epost! ;)

 10. Ann-Louise skrev:

  Först så slog körsbärsträden ut och sen så började det snöa… Puh. Men då lagade jag en massa färgsprakande mat – asiatisk bönsallad med citronsej och broccolipuré och blev genast på bättre humör. Nästa gång jag behöver en vacker sallad som lättar upp dagen så blir det din. Jättevacker!

 11. Lena Sjösten skrev:

  Hej, vackra kloka kvinna! Jag såg dig imorse på busshållplatsen och jag ville säga till dig att jag tycker att du är skitbra! Men jag fegade ur en aning tydligen… så nu vet du… Kramar!! Lena ps, det där kaffet är så gott.

 12. Haha, tack. Ja kaffet är gott – men personalen därinne är ju bara för deppig.

 13. Susanne Z skrev:

  Godaste och snyggaste jag ätit på länge! Halloumi kallas halleluja i vår familj, Henning myntade det när han var 5.
  En av mina kompisar tycker att jag är lik dig. Nu är han min bästa vän!

 14. Hahaha, tusen tack!

 15. annie skrev:

  Vad tycker vi om polenta?
  Nybliven tvåbarnsmor och njöt av att gå runt i en tom mataffär med en tyst nyföding och tvååringen på dagis. Gick därifrån med polenta, tjocka, färska revbenspjäll och katrinplommon. Hur känns den kombon?

 16. matochtjat skrev:

  Fick kokboken Jordens bästa käk av min syster i födelsedagspresent och vill passa på att tacka dig också =) Underbar! (…att jag gav din andra (första) kokbok till systern i julklapp är en annan sak)

 17. Oj! Finns den ute nu? Vad kul att du tycker om den!

 18. Annie: Polenta. Väldigt likt mannagrynsgröt om du frågar mig.

  Men revbenspjäll tror jag på! Jag brukar koka dem 1, 5 timme och sedan lägga dem i någon enkel sojabaserad marinad och sedan grilla av i ugnen eller på grillen. Om du vill kanske du skulle kunna göra en glaze av soja, pureade katrinplommon, lite chili och lime och grilla dem i. Sedan kan du ju alltid göra majsbröd som du rullar i polenta för den genuina känslans skull.

 19. matochtjat skrev:

  Ja, jag var lite förvånad över att jag inte hört något om den, typ här på din blogg eller så… men uppenbarligen finns den =)

 20. Daphne skrev:

  Tusen tack för ett superbt recept som även vi veggo-folk kan överraska smaklökarna med! Sagda smaklökar darrrade av förtjusning!

 21. Vegetarianer har en alldeles särskild plats i mitt hjärta. Tack!

 22. Trollet skrev:

  Hej Lotta
  När nu inte ditt förlag kunde svara på var deras slutanvändre läser sina böcker undrar jag om du kan svara på om dina slutanvändare läser din blogg för att laga mat efter dina recept eller för dina underbara texter?
  Själv är jag bibliotekarie så jag vet en del om var slutanvändre läser sina böcker. T ex i badet, med ett gott glas vin eller precis när teet dragit färdigt och man behöver någonstans att göra av den använda tepåsen.

 23. Jag är i chock! Att bibliotekens lånetagare var ett så sensuellt livsnjutargäng hade jag ingen aning om. Detta ska jag minnas nästa gång jag blir hyschad av någon av de lättstörda farbröderna som mest sitter och läser motortidningar på vårt lokala bibliotek.

  Det var väldigt fina ord, du. Det jag säkert vet om mina bloggläsare är att de är under av tålamod. Oftast får de ju varken ord eller mat mer än max någon gång i veckan. Tack.

 24. Pia skrev:

  Hej!

  Fantastisk bok!
  Har du någon mailadress man kan skriva till?
  Har en förfrågan.

 25. Det finns en undersökning gjord (så klart) om var människor läser sina kokböcker.” I sängen” ligger högt på listan, vilket även ”på toaletten” gör. Men det behöver vi ju inte låstas om…

 26. Red Kings Poker Bonus…

  Halloumisallad med jordärtskockor och druvor – Om jag var din hemmafru på Taffel.se…

Prenumerera på kommentarerna för detta inlägg (RSS).