Aperol Spritz

Det sägs att spritzen uppfanns under österrikiska ockupationen av Venetoregionen i nordöstra Italien. Det här var långt innan all inclusive-anläggningar med Bamseklubb till ungarna och ät-så-mycket-du-kan av mat och dryck som smakar exakt som hemma, så österrikarna fick nöja sig med vad den lokala mat- och dryckeskulturen hade att erbjuda. Det lokala vita vinet fick de dock aldrig grepp om. ”På tok för starkt!”, tyckte Frank, Ernst, Andreas, Thomas och allt vad de kan ha hetat, och blandade ut vinet med mineralvatten. ”Då smakar det ju ingenting!”, replikerade italienarna och tillsatte en bitter likör, en näve isbitar och en apelsinskiva för…ja, för syns skull. Aperol Spritz var född, och kom att bli en omåttligt populär drink att smutta på innan middagen.

Det finns många dåliga saker med sprit. Det här är inte en av dem.

IMG_1691

Aperol Spritz

 • 1 näve is
 • 1 litet snapsglas Aperol
 • prosecco
 • färskpressad apelsin
 1. Fyll ett vinglas med isbitar.
 2. Slå på Aperol.
 3. Fyll på med prosecco, nästan ända upp till kanten.
 4. Krama i lite pressad apelsin och servera.

Observera att i originalversionen av Aperol Spritz ingår en slurk mineralvatten också. Vidare ska apelsinen skäras i månar och fästas på kanten (aldrig fattat varför). Var och en gör som den vill tycker jag.

6 kommentarer

 1. Lotta skrev:

  Precis den här spritzen blev en daglig tradition (precis som gelato) under vår bröllopsresa förra sommaren. På skidresa i norditalien i våras hette den istället Veniziano, men smakade lika gott för det i solen på afterskin. Gott som tusan är den i alla lägen, och som en slump har vi en flaska Aperol hemma!

 2. Se där! Ja, den är bra. Flott, vuxen och lagom stark. Och så en kul färg på det!

 3. Ricard skrev:

  Det är en standarddrink här i Österrike och precis som sagt de små liven tycker att allt är för starkt och inget är för milt för att spritzas.

 4. Gröndalsbon skrev:

  Men du. Ska vi säga att vi ses nere på klipporna i kväll? Jag tar med hembakt kladdkaka, du tar med ett par såna där godingar? Och så ljuger vi tills korna kommer hem. Eller tills myggen sticks, det som händer först.

 5. Ja, det hade kanske piggat upp i regnet? Pluspoäng för att du föreslår detta klockan tio på morgonen.

 6. Ola skrev:

  Vill man ha lite bättre snurr blandar man till en Negroni, snarlik spritzen men river till så mycket mera.

  Campari, gin, röd vermouth och sen brukar jag toppa upp med sodavatten och apelsinskiva.

Prenumerera på kommentarerna för detta inlägg (RSS).