Trerätters hejdå!

Längst bak i tidningen Motorföraren, under rubriken Torget, finns en yta avsedd för medlemmarnas radannonser. Just nu kan den hugade slå till på en Jättefin julkaktus (195 kr), en Glimåkra vävstol (många tillbehör, bl a skedar, 2500 kr), Reservhjulshållare för husvagn (500 kr) eller varför inte 74-årig man (rökfri och spritfri). Och jag tänker: varför inte? Varför skulle inte 74-årig man bli funnen av den han söker just här, snett ovanför Jättefin julkaktus? Du hittade ju mig.

Nu är det dags att skicka den här hemmafrun i pension. Tack för att du läste. Tack för att du skrev. Ta vad du vill äta, släck lyset och lås när du går. Så ses vi någon annanstans. Lova mig det.

IMG_2133

Färska vårullar med räkor och koriander

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4 – 6

Tid: 30 min

Jag trodde länge att det var svårt att göra färska vårullar och dessutom krävdes massa speciella och märkvärdiga ingredienser. Detta har visat sig vara helt uppåt väggarna. Det är inte ett dugg svårt att göra snygga rullar, man måste bara göra tio fula rullar först så man får in rätta rullet. Så är det första gången du provar – få inte panik, tekniken kommer. Rispappren finns att köpa på exotiska hyllan i lite större mataffärer eller på asienlivs, och det enda som är knepigt är att beräkna hur mycket rullar det blir (verkar bero på dagsform).

 • 500 g vanliga räkor med skal, tinade
 • 1/2 honungsmelon, gärna omogen
 • 1 kruka koriander
 • 1/2 dl jordnötter
 • 1 litet knippe salladslök
 • 1/4 huvud isbergssallad
 • 12 – 16 ark rispapper
 • Doppsås:
 • 1 röd chilifrukt
 • 1 citron
 • 1 lime
 • 2 msk asiatisk fisksås
 • 2 msk vatten
 • 2 msk socker
 1. Skala räkorna och hacka grovt.
 2. Klyv, kärna ur och strimla melonköttet fin fint, hacka nötterna, slanta salladslöken och strimla isbergssalladen fint. Blanda ihop.
 3. Värm ca 1 dm vatten i en vid kastrull och ta från värmen. Lägg i ett ark rispapper, räkna till tio, fiska upp med hålslev och bred ut på tallrik.
 4. Lägg några stjälkar koriander mitt på pappret, och täck med räkblandningen. Vik in kanterna och rulla ihop nedifrån till rulle.
 5. Blanda alla doppsåsens ingredienser i skål och rör tills sockret lösts upp.
 6. Servera rullarna med doppsåsen.

IMG_2138

Kinesiska pannkakor med plommon och torrstekt fläsk

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4 – 6

Tid: 1 timme och 30 min

De här pannkakorna är mitt absolut bästa partytrick. De är så goda, så trevliga, så absurt enkla att göra – allt de kräver av dig är att du orkar masa dig iväg till en asiatisk livsmedelsaffär och köpa pannkakor och Hoisinsås.

 • 4 – 5 skivor välmarmorerad fläskkarré
 • 1/2 dl kinesisk soja
 • 8 plommon
 • 1 litet knippe salladslök
 • 1 gurka
 • 2 msk sesamfrö
 • Hoisinsås
 • 20 pannkakor för Pekinganka
 1. Sätt ugnen på 175°C.
 2. Banka ut karréskivorna så tunt som möjligt. Lägg dem på en  bakpappersklädd långpanna och droppa över generöst med soja. Gnid in sojan i köttet, vänd och upprepa på andra sidan. Ugnsstek mitt i ugnen ca 60 minuter eller lite längre.
 3. Klyv och kärna ur plommonen. Lägg med snittytan uppåt i en form och strö på några nypor salt. När köttet stått i ugnen drygt 40 min, sätt formen med plommon på galler under långpannan med fläsk.
 4. Strimla gurkan tändstickstunt. Slanta salladslöken fint.
 5. Rosta sesamfrön i torr panna tills de fått vacker färg.
 6. Ta ut köttet och strimla mycket tunt.
 7. Lägg kött, plommon, gurka, salladslök, sesamfrö, pannkakor och Hoisinsås på stort fat. Låt gästerna själva bygga ihop pannkakor: en lager sås i botten, därefter övriga ingredienser med sesamfrö överst. Rulla ihop och ät med händerna.

IMG_2147

Körsbär Disaronno på krossad is

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4 – 6

Tid: 30 min

Av alla desserter jag hittat på håller jag denna för den sexigaste, godaste och mest eleganta. Enda haken är väl möjligen att det är lite knixigt att få fram krossad is om man inte har en ismaskin med krossfunktion – men allt går ju om man verkligen vill.

 • 400 g körsbär
 • 3 msk råsocker
 • 3 msk pressad citron
 • 1 dl Amaretto Disaronno (mandellikör)
 • ca 3 dl krossad is
 • 1 dl vispgrädde
 • andra ingrediens
 1. Stoppa in glasen du tänkt använda i frysen en halvtimme eller så.
 2. Ta undan 4 – 6 körsbär för dekoration, kärna ur övriga och mixa dem till grov röra med socker, citronsaft och likör i mixer eller matberedare.
 3. Portionera ut den krossade isen i glasen och fördela den ovispade grädden över. Toppa med körsbärssåsen och ett körsbär, och servera omedelbart.

SLUT

PS.

Om du någonsin funderat på att börja matblogga – sluta tveka och sätt igång! Det måste inte, som i mitt fall, leda till att du kastar hela ditt gamla liv över bord och börjar jobba med mat. Men jag är nästan säker på att den som regelbundet dokumenterar sin matlagning och skriver ned sina egna recept kommer att utveckla sin matlagning och fördjupa sin förståelse för hur det går till när ingredienser blir upplevelser. Har man dessutom turen att bli funnen av snälla, intresserade och intelligenta läsare vet man aldrig hur det slutar. Nu sätter jag punkt. Hejdå. DS.

PPS.

Jag har varit ohyggligt snål med passningar till andra bloggare under de här åren. Det känns oerhört kliché att vilja göra rätt för sig såhär på dödsbädden (bloggens, inte min), men i alla fall, här är några som regelbundet förgyller mina dagar och förstör min arbetsmoral:

Pills, thrills and bellyaches

Letters to the end consumer

Jonas Adner

Festa, mysa, maila

Stark som en björn, snabb som en örn

Smitten kitchen

Rebeckaåhlund

Okej, hejdå! DS.

PPPS.

Trodde du att jag hade glömt det viktigaste? Tokstolle där. Tack alla som läst och tack särskilt till er som läst längre, oftare och mer än vad som måste sägas vara normalt: Jessica, Tomas R, Jorma, Angelica, Hazelnut, Elisabeth, Johan, En annan Johan, En tredje Johan, Örjan, Peter Jägerbro, Lisa FW, Anna B, Gröndalsbon, Anna S, Lina, Ida, Katja, Ehsan, Hanna, Karin W, Emil O, Peter Linköping, Matilda, Linn, Patrik, Översättarhelena, blabarspaj, Johanna, Fröken Dill, Eva, Jenny, Sofia, Åsa, CrimsonAnna, Maggan, Saxit, Maggan, Jessika, Malinka, stoned potato, Pipopp, Robin, Karolina, Anders, Såschefen, TT, Carina, Ellinor, Daniel, Tobias, Zara, Tina, Nixon, Anni, Karin, Sara, Benny, Christine, Kinna, Marre, Oscar, HeMo, Anjo, Frida, Adam och några till. Okej. Jag måste ge mig nu. Nu. Nu är det slut på riktigt. DS.

64 kommentarer

 1. Jessika skrev:

  Ha det bra Lotta! Hoppas vi ses någon annanstans :)

 2. jorma skrev:

  Hej då Lotta! *vinkar vänligt, och lite glatt* Hoppas vi ses.

 3. Hazelnut skrev:

  När min pappa föddes 1933 som tredje barn och första (och enda) sonen i en storbondefamilj var förstås lyckan total. Det kom lyckönskningar från alla håll, brevkort, vykort, telegram(jodå). Ett telegram var kort och kärnfullt men budskapet var mycket tydligt, det löd: Sol över lillens stig!

  Detta snor jag förstås och önskar nu sol över Hemmafruns stig!

  Kram, Lotta!

  Hazelnut

 4. LisaFW skrev:

  Tack för den här tiden. Det enda som varit roligare än att läsa bloggen är att se din blixtsnabba resa till positionen som en av Sveriges bästa och mesta matskribenter. Och en av de mångsidigaste dessutom. Stanna där, du behövs!

 5. Karolina skrev:

  Kram och tack och lycka till!

 6. Anna S skrev:

  Tack Lotta för att du sätter ihop orden så att det blir roligt att läsa. Jag ser framemot att läsa, se och höra dina ihopsättningar på andra ställen än här.

 7. Tack, tack. Jag är på riktigt rörd.

 8. pipopp skrev:

  Du är en av de få som kan avluta en epok med att skicka ut ord som får en att le mer än att sörja!

  Heja dig, och Hemmafrun, vad ni båda än hittar på.
  (För Hemmafrun kanske emanciperat sig från dig, tar ett jobb och gör karriär och du har inget att säga till om när hon blivit självförsörjande.)

 9. Beatas mat skrev:

  Tack för en fantastisk blogg!
  Beata

 10. Saxit skrev:

  Fantastiska recept! Lycka till i fortsättningen och tack för all tid du lagt ner på att förse oss läsare med god mat. :)

 11. lena skrev:

  Tack för en otroligt inspirerande, rolig, tankeväckande makalös blogg!
  Jag gäver fortfarande fram godbitar ur den och kokboken är den bästa läsvärdaste kokboken av alla.

 12. Hanna skrev:

  Vilken ljuvlig meny och ett riktigt fint hejdå. Nu har jag äntligen införskaffat din fina bok och kommer att följa dig på dina nya äventyr!

 13. Anna B skrev:

  Tack Lotta för den här tiden! När Lisa värvade oss till Taffel skrev hon att hon minsann fixat två Zlatan till samma lag. Iofs dödligt smickrad vill jag ödmjukt slå fast att det tyvärr bara finns en Zlatan, och det finns bara en Lotta Lundgren.

  För er andra som tyckte att hösten plötsligt blev gråare så vill jag teaterviska att även om Hemmafrun somnar in finns Lotta numera på twitter: @lotsoflundgren

 14. Puss. Tack.

 15. Örjan skrev:

  Tack Lotta för all fin läsning. Och tack Lisa som tipsade om dig redan innan du blev Taffel-medlem.

 16. Peter Jägerbro skrev:

  Välkommen åter!

  Mvh Håkan Mild

 17. Eva skrev:

  Tack för alla underbara recept. Aldrig har mina julklappar (din bok) varit så uppskattade som förra året. :)
  Lycka till i livet

 18. Du är och förblir kvinnan som gav mig receptet på min paradrätt (potatisgryta med spenat och vanilj) och flera andra riktiga pärlor-samt filosofin att inte tänka stenhårt i maträtter utan att köra ”plockbuffé” ibland.

  Som den hårdrockare jag är säger jag som mitt svenska favoritband Hammerfall brukar säga: ”Keep the flame burning!”

 19. Emil O. skrev:

  Tack för humorn, bilderna och hedersomnämnandet. Tack för allt genom åren. Kommer hålla kokboken nära mitt hjärta och följa allt du gör i media med samma intresse som jag följt denna blogg. Lycka till med allt!

 20. Lotta skrev:

  Tack för alla fina recept, men ännu mer tack för alla underfundiga/roliga/träffsäkra ord som jag uppskattat än mer än maten. För att gottgöra dig lite för detta så ska jag en dag laga hela denna trerätters och vi (ja, min man läser inte, men äter gärna) kommer vara lika lyriska som vanligt när vi väl ger oss på din mat.

 21. Adam skrev:

  Tack för allt du bjussat på, Lotta. Det har varit fantastiskt och du har varit fantastisk. Jag ser fram emot att minnet ska börja svikta så att jag kan läsa om bloggen från början (alternativt glömma den helt och därmed sluta sakna den).

  Och nu ser jag plötsligt att du läser ”Festa, Mysa, Maila”, och älskar dig ännu lite mer. Som om detta avsked inte sved tillräckligt. Du är så bra.

  På återläsande överallt utom här! Puss och kram!

 22. Helena E skrev:

  TACK för allt, särskilt ingresserna till recepten. Jag har läst, skrattat,”aha-at” och stundom även lagat, särskilt sedan jag skaffat den vackra, vackra boken. Saknar dig redan och ser fram emot att få träffa på dig i andra former. Önskar dig allt gott (i dubbel bemärkelse, förstås!). Kram och lycka till!

 23. Örjan skrev:

  Oj! Även jag har fått ett hedersomnämnande. Mer än jag förväntade mig. Har nu prenumererat på dina twitter. Kommer bli spännande att läsa.
  Men @lotsoflundgren. Heter du Lotta Sofia? eller skall jag tolka det på engelska ”lots of”. Tror på det senare. Det mesta av det bästa.

 24. Anni skrev:

  Må dina kameler finna vatten!

  Tack tack tack!

 25. Oskar skrev:

  Pekinganka är det godaste som finns. Ska omedelbart testa denna geniala genväg ikväll. Respekt!

 26. Katrin skrev:

  Tack för all mat och munterhet och lycka till med allt du företar dig i framtiden! Naturligtvis sitter jag klistrad framför TV:n när Brunsåsen sänds. Och även fortsättningsvis kommer vi där hemma ropa ”Tack för maten, Lotta!” när vi lagat och slukat ännu en kreation från dig.
  Tack igen!

 27. Vilket hejdundrande avsked!

  Att skriva blogg är det roligaste jag gjort (tack David Orlic som fick mig att börja) och det är ni som gjort det roligt. Det har varit fint att upptäcka att det finns andra därute som skrattar åt ungefär samma saker och gillar ungefär samma mat. Tack!

 28. Någon Johan skrev:

  Tack för all gåshud (på armarna – inte i maten) som läsningen av dina texter har gett!

 29. Linn skrev:

  Tack Lotta! För allt, dina ord och ditt superfina sätt att se på, äta, och laga mat!
  Jag är ganska säker att det kommer mer av det i framtiden. Så, på återseende!

 30. Oskar skrev:

  Och här kommer rapporten från pannkakorna:

  Gudagott. Femåringen som vanligen bara gillar industriköttbollar tryckte i sig tre stora rullar.

  Vem f-n ska rädda sådana här tisdagar framöver, har du tänkt på det?

 31. Jag vet, dom är galna dom pannkakorna. Varje gång jag äter dom stiger tårarna i ögonen för att det är så gott. Svårt att sätta fingret på varför. Desto roligare att höra att du redan hunnit laga dom.

  Åh människor. Nu måste jag packa för Bokmässan. Tack igen.

 32. Jeane skrev:

  Tack för en fin blogg som jag hittade alldeles för sent!

  Lotta, om du händelsevis skulle bjuda en vegetarian på detta, vad skulle du då ersätta räkorna respektive fläskkarrén med?

 33. Bättre sent än aldrig! Räkorna skulle jag antingen ersätta med avokado – eller inte alls. Fläsket byter du mot skivad portabella (champinjoner går också bra), gör i övrigt som med fläsket men kör bara drygt halva tiden i ugnen. Lycka till!

 34. Hazelnut skrev:

  Men gud, det går inte att sluta kommentera här.

  Välkommen hit till oss i regniga Gbg, för du har väl landat på Bokmässan nu antar jag. Programmet igår var bra, riktigt skitbra och upplysande och skrämmande på en gång.
  Hälsa Timo! Han skrev en helt underbar krönika i GP:s Två Dagar om när andra barnet föddes (i bilen!) och en annan krönika om din ondskefulla syster (om jag förstått det hela rätt nu) som inte tar hans förkylning på allvar :-) Men allt det där vet du väl redan.
  Och nu slutar jag.
  Kram!

 35. Åsa skrev:

  Och jag är lite sen att tacka och instämma i beundrarkören, men hoppas du får det till dig ändå. Du inspirerar Lotta. Din gärning (oj vad pretto, men ändå) får en matgalen copywriter som jag att tänka att det nog finns ett annat liv efter detta. Ja om jag någon gång skulle tröttna på att skriva sånt som andra ska peta i, dissekera, salta för mycket på och mosa till oigenkännlighet med stavmixern. Du fattar. Tack.

 36. Lovisa skrev:

  Stort tack för all glädje och god mat. Jag glömmer aldrig inlägget när du står och spekulerar vad folk ska äta när du står i kön på hopplösa coop och att personen bakom dig står säkert och tänker på alla dina paprikor. Några av din inlägg har resulterat i flera dagars långt fnissande. Du har varit allt det som Allt om Mat inte har kunnat ge mig (och då är jag ändå uppvuxen med tidningen; vi talar 70-tal).

  När jag ‘hittade’ dig jag bloggat i några år alla redan, men slutade 2009. Men nu när jag läser din uppmaning inser jag att jag saknar skrivandet om maten. Herregud, jag tänker ju på mat HELA tiden – jag måste ju få ur mig detta på något sätt. Så jag tänker följa ditt råd. Jag får därmed tacka för sparken i rumpan också. :)

  Lycka till med alla din projekt! Din bok – signerad, jag impar folk med det- har hedersplats i köket. Du har även en plats i mitt mathjärta. Tack!

 37. Du gör min dag.

 38. Tobias skrev:

  Tack för de här åren. Många lyckade recept och en fin kokbok på hyllan. Jag kommer att fortsätta laga dina recept många år framöver. Inget slår en brunch med dina bananpannkakor.

 39. zara skrev:

  Tusen tack för allt!!

 40. Jenny skrev:

  Bästa Lotta
  Lycka till och tack för en mycket underhållande blog och en kokbok som fortfarande gör mig knäsvag för att den är så snygg. Världen är lite finare nu.

 41. Christina skrev:

  En tysk röst instämmer i hyllningskören. Jag tänker alltid på dig när jag kör ditt trick med oblyg smörklick i litet pastavatten. Tack också för Landet Brunsås, när vi nu ändå håller på!

 42. Eva skrev:

  Kommer sakna dig. Mycket.

 43. Sara S skrev:

  Jag har varit lite skygg med att kommentera, men har varit en hängiven läsare nästan sedan begynnelsen. vill bara säga att jag verkligen utvecklats som matlagare tack vare dig. Tack för all inspiration, all fantastisk matglädje och humor. Du fattas mig redan. Snyft.

  Ps. Ett litet tips: Pekingankapannkakor 8,90 kr på Hung Fat Trading på Östra Hamngatan i Göteborg, skynda att hamstra gott folk!

 44. En annan Johan skrev:

  Jag har förberett mig mentalt för det här hela sommaren och nu kände jag mig mogen att läsa. Och inte var det farligt inte när det väl var avklarat. Ungefär som när man fick stelkramps-sprutan när man var liten. Å andra sidan fick jag inget bokmärke som tröst efteråt nu, så det var en dålig liknelse. Tror förresten att det är Lotta som kommer sakna oss mest.

  Undrar också om du haft nån användning av tärningen Lotta…?

 45. Ja inte lär jag bli så här bekräftad någon annanstans, någonsin. Tärningen går varm!

 46. Hanna skrev:

  Instämmer med resten, tack ska DU ha Lotta!
  Tack för Tom Yam-buljongen som piffade till min förkylningslunch bestående av nudlar i fredags. Tack för kycklingfärsspetten på citrongräs, som uppskattas av absolut alla, inklusive sambons syskonbarn. Tack igen för pumpasoppan, utan vilken jag aldrig fått självförtroendet att försöka göra egen kycklingbuljong. Tack för kycklingbuljongen. Tack för bilden in kokboken på han som håller i granatäpplesalladen. Tack för hela kokboken. Tack för många timmars underhållning, massa inspiration och många skratt.

 47. …Och såhär krossar man is utan mixer eller vad heter det ismaskin utan krossfunktion (praktiseras hos oss av min flickvän av någon anledning, medan jag står för drinkblandandet och nu då kanske imorgon körsbärsdesserterandet): Isbitar i påse. Påse i kökshanduk. Ner på golvet (OBS, ej parkett, helst hyreslägenhetslinoleum och kanske en skärbräda emellan). Hamra med hammare (som fan). Kräver ett visst engagemang, men det funkar bra.

  Tack för maten!

 48. En tredje Johan skrev:

  Själv kommer jag att läsa blogginläggen lite då och då, som om de liksom inte funnits där förut. Recepten, och maten, kommer jag att hantera på samma sätt. Om minnet tillåter, det vill säga.

  I väntan på nästa guldkorn.

  Tack!

 49. Elisabeth skrev:

  jag har också läst längre och oftare än normalt. dessutom är jag ditt största fan. och tillpåköpet avslutar du den här bloggen med min absoluta favoritmat: vietnamesiska vårrullar. detta kan inte vara någon slump.
  så jag lägger till mig själv på tack-listan.
  fast det är ju jag som ska tacka dig. tack lotta lundgren!

 50. Haha, varsågod! Jag stavade visst ditt namn fel i tack-listan. Utan h på slutet. Det är korrigerat nu. Här har vi ordning på torpet.

 51. Emil Sabel skrev:

  Åh jag börjar nästan gråta. Upptäckte och levde på din blogg när vi hade ont om mat på studiebidragsbudgetresan till london i somras, och när jag åkte hem så visade det sig att jag råkat bli vegan under resan, och innan skolan började hade jag varit på rawfoodläger och allt därimellan.
  Nu sitter jag på soffkanten, en märkligt söt grönsaksrensbuljong flyter i plastbunken på köksbänken, bondensmarknadsgrönsakssoppa med allting i flyter i magen, och tänker på hur How i fell in love with a Fish-länken var det som gav mig studiemotivationen åter och matproduktionsinnovationsbiologambitioner.
  Tack o lycka till allihopa!

 52. Men Emil, nu börjar JAG nästan gråta. Tack. Jag säger som Steve Jobs: Stay hungry, stay foolish!

 53. Carina skrev:

  Sent ska dalkullan vakna och först nu surfar jag in här och ser alla ps. och alla hej då. Så tack tack från mig också vackra, kloka Lotta! Tack för att jag omnämndes i din lista, om det var jag, och tack för att du än en gång drog ut min frilansarlunch vääääldigt lång tid när jag såg ytterligare ett Landet Brunsås på SVT play till fiskbullen och knäckemackan. Har skrattat så gott åt dina texter här, och åt ditt tonfall och uppsyn på teve (underbara , hemska 80-tals-outfit!) och jag önskar dig all lycka med all slags mat framöver.

  Sköt om dig!
  Kram.

 54. Gröndalsbon skrev:

  Tokstolle kan du va själv, säger jag truligt och vägrar släcka lampan. Jag sitter i fosterställning under ditt bord, trycker i mig hoisinsås och alla andra fantastiska mattillbehör du lärt mig att älska. Jag hänger med till twitter, det verkar vara där det händer.

  Tack! Som fan! För ALLT!

 55. flisa skrev:

  kom tillbaka, allt är trpkigt utan dig

 56. Nej, det är bara vädret. Men snällt ändå!

 57. Matilda skrev:

  Du ska få ett sista hedersombloggande på 4till5, din gulliga gamla sill!

 58. Ett hedersomnämnande på 9till5? det är som att få bloggvärldens Platinaplaketten!

 59. [...] Lundgren publicerade ett avslutningsinlägg på sin blogg ”Om jag var din hemmafru” (hon har även gett ut en kokbok med samma namn) med ett recept på asiatiska pannkakor till [...]

 60. Laura skrev:

  Hej. Jag undrar var du köpte den skål eller om du kunde föreslå söktermer för en sådan skål. Dess utformning är intressant för mig. Jag ber om ursäkt om detta skrivs är dåligt. Jag talar engelska och jag hjälp av Google translate för att skriva detta i svenska. Tack.

 61. [...] Om jag var din hemmafru som började med en blogg. På bloggen kan man nämligen hitta de här kinesiska pannkakor som verkar som ett trevligt alternativ till de [...]

 62. [...] är i sin tur baserad på hennes matblogg som receptet alltså kom ifrån. Vi åt det HÄR och det var himmelskt och tog töntigt lite tid att [...]

 63. [...] här gången blev det torrstekt fläsk enligt Lotta Lundgrens recept, edamamebönor, majs, vårlök och ett 65-gradersägg. Categories Mat och livsmedelRecept [...]

 64. They saw bits of promise. He’d finished second at Bellewstown when they’d backed him at 100/1. He was placed again at Listowel on terrible ground which they knew he hated. Then Hogan decided to give him a spin on the all weather at Dundalk and he beat the Jim Bolger trained Glor Na Mara which had finished third to Frankel in the Dewhurst and was officially rated 20lbs superior. Now they knew they had a proper racehorse on their hands.

Prenumerera på kommentarerna för detta inlägg (RSS).