Recept: Apelsinsallad med blonda russin, chili och koriander
Vi fick hem skitfula apelsiner från Årstiderna förra veckan. Muttrande skar jag bort det torra skalet och upptäckte en gyllene skatt av saft och fantastisk arom. Hade jag inte fått apelsinerna hemskickade hade jag säkerligen gått förbi dessa små fynd i affären. Tips till affärer som vill undvika svinn: Erbjud provsmakningar, för tusan!
Eftersom apelsinerna var väldigt syrliga gjorde jag en sallad till Johans friterade fisk och min yoghurtsås. På vintern låter jag i princip apelsiner ersätta tomater i sallader. Med rätt kryddning funkar det bra för det mesta.
Apelsinsallad med blonda russin, chili och koriander
receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 10 minuter
Det här är en mycket enkel sallad som fungerar lite som en salsa till friterad fisk eller en bit lamm. Yoghurtsås är mycket gott till.
Stora apelsiner är förvisso mer lättskalade men de mindre är nästan alltid mer smakrika och saftigare.
- 4 små söta apelsiner
- finhackad röd eller grön chili efter behag
- 1/2 dl blonda eller gröna russin
- (1/2 tsk sumak)
- 1/2 dl grovhackad koriander
- ev 1/2 dl granatäppelkärnor
- Skär skalet av apelsinerna med en mycket vass kiv. Allt det vita ska bort också. Tärna apelsinen. Det är viktigt att kniven är vass annars blir det bara mos av det hela.
- Blanda med chili och russin. Låt gärna stå och dra en kvart eller längre.
- Strö över sumak, koriander och ev granatäppelkärnor.
Kommentarer
Hej Lisa!
Off topic men ändå: häromdagen köpte jag en burk med saltade svarta bönor på vårt orientlivs. VAD kan jag göra med dem?
(Och så undrar jag om du kan knäcka nöten om den estniska maten på min blogg, det kanske är lätt som en plätt men ändå: http://bondhustrun.blogspot.com/2008/10/tvling.html)
Sidor