Fisk med citrongräs och kokosmjölk

I vårt hem går den här rätten under namnet Lågpresterande fisken. Namnet syftar inte på själva rätten, som är utsökt, utan på den ringa arbetsinsats tillika talang som krävs för att laga den. Man sätter på ugnen och pluggar in matberedaren, hackar ett par citrongräs och river upp en burk kokosmjölk, och sedan är det middag. Det är väldigt gott. Till och med barnen äter med god aptit. Alla är glada. Berömmet haglar över kocken. Det hela är djupt misstänkt.

p1040404.jpg

Fisk med citrongräs och kokosmjölk

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4

Tid: 25 min

  • ca 500 g hajmal (pangiasus)
  • 3 citrongräs
  • 1 lime
  • 1 röd chilifrukt, mellanstark
  • 2 späda purjolökar
  • 2 broccolistjälkar (hel broccoli går också bra)
  • 1 burk kokosmjölk
  1. Lägg fisken i botten på en ganska trång form.
  2. Skär bort en knapp centimeter från citrongräsets tjocka ände. Ser du den violetta cirkeln? Det i mitten är märgen, de omgivande hårda bladen skalar du bort. Hacka märgen fint.
  3. Hacka chilin och pressa limen.
  4. Täck fiskens ovansida med chili och citrongräs. Salta.
  5. Dra på matberedaren och låt den skiva purjo och broccolistjälkar ytterst fint. Placera grönsakerna på fisken, häll över pressad lime och hela burken kokosmjölk, sen in i ugnen på 200°C, ca 25 minuter. Servera med nudlar eller ris.

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren