Älg med apelsin och granatäpple

 Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid:  2 1/2 timmar + 4 timmars marinering

Det är något visst med älg och apelsin; nord och syd som möts i en kastrull. Enbären gör sitt till. I den här grytan har jag använt en näst intill dödlig dos.

Om du är jättelat kan du hoppa över bryningen och bara marinera allt direkt i en emaljgryta och köra in klabbet i ugnen. Det blir en god gryta i alla fall men smakerna blir inte lika fulländade och djupa som om du bryner kött och lök. Om du inte har en torkad chili i skåpet kan du ersätta med lite nymald svartpeppar när du tagit ut grytan ur ugnen.

Att tillsätta peppar i slutet av långkok är alltid en bra idé. Om du kokar dem i flera timmar smakar de i bästa fall ingenting och i värsta fall riktigt beskt och räligt. Granatäppelsirapen kan bytas mot koncentrerad lingondricka. Öka då mängden till 3 msk i marinad och i gryta.

  • 1 ½ kg stora grytbitar av älg, 4x4 cm
  • 2 gula lökar
  • 2 msk granatäppelsirap
  • 2 nävar torkad svamp (trattisar, karljohan etc
  • (1 mulattochili eller pasilla eller annan stor mild chili)
  • 2 lagerblad
  • 10 korn svartpeppar, grovstötta
  • ev 2 msk dl rött portvin, madeira el dyl
  • massor av smör och rapsolja till stekning
  • Till marinad:
  • 1 ½ msk salt
  • 1 ½ msk socker
  • 12 enbär
  • (½ dl gin, gärna billig)
  • 2 msk granatäppelsirap
  • finstrimlat skal av 1/3 apelsin, det vita noga bortskuret
  1. Blanda köttet noga med marinaden. Låt ligga i marinaden 4-8 timmar, vänd gärna runt någon gång under tiden. Om du vänder samman allt på morgonen är det lagom att laga på eftermiddagen eller kvällen.
  2. Låt köttet rinna av i durkslag. Bryn i omgångar. Skala löken och hacka grovt. Stek den halvmjuk och vackert brun på medelvärme i samma panna.
  3. Lägg i en emaljgryta aller en ugsnfast form med lock. Stoppa hela klabbet i ugn 125°C. Låt stå i 1 ½ timme.
  4. Vänd ner, smulade lagerblad svartpeppar i grytan. Vänd runt ordentligt. Skvätt över det söta vinet. Låt puttra i ytterligare ca 30-45 minuter.

Bild för Lisa Förare Winbladh
2008-01-01
Av

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh