Broccolisoppa i mild panik

Egentligen hade vi kylen full med med rester. Goda rester. Men ni vet hur det är: Ibland behövs det en liten paus i relationer för att man ska komma tillbaka med frisk aptit. Vad fanns i kylen? En gigantisk bit broccoli, en färsk lök och en rostad potatis gav oss möjlighet att hämta andan. När man lagar den här typen av enkla soppor finns det några saker att tänka på:

  1. Fräs gärna grönsakerna på medelvärme i mycket fett. Det ger en rikare smak. Mailardreaktionen utöver sin magi långt innan färgen kommer.
  2. Blomkål, broccoli, sockerärtor? Hacka eller skiva grönsakerna fint. Du vill ha ner tillagningstiden och få grönsakerna jämnt tillagade.
  3. Gröna grönsaker? En knivsudd (inte mer!) bikarbonat neutraliserar de syror som läcker ur grönsaker vid tillagning. Syrorna bryter ner klorofyllet lite vilket ger muggig färg och smak.
  4. Blanda inte för många olika grönsaker i soppan (om du inte vet exakt vad du gör). Satsa på ganska rena harmoniska och en enstaka krydda.  Gör hellre något att rippla med elelr klicka i. Eller lägg ner rostade bitar av ytterligare en grönsak om du vill bygga ut smakspektrumet.
  5. Gheens rika sman gör mirakel för soppan, oliolja blir lätt besk när den mixas. Jag tycker att mjölk och grädde dämpar grönsakssmaken för mycket. För mycket fett lägger också sordin på smaksymfonin.
  6. Svartpeppar? Sällan. Det är en väldigt dominant krydda. I många fall passar chili eller mald ingefära bättre. Eller riv över lite pepparrot.

Portioner: 4 med omtag
Tid: 25 minuter
Du behöver: 

1 gigantisk (drygt 400 g) broccoli
minst 50 g smör (har du ghee blir soppan makalös)
80-100 g "grön lök": 5 rejäla salladslökar, 1-2 stor färsklök av jämntjock typ eller det gröna på en liten purjo, ramslök om våren …
1 stor rostad eller kokt potatis
1/3 tsk torkad timjan
8-10 dl god grönsaksbuljong (gärna lantbuljong) eller kycklingbuljong
1/2 krm bikarbonat
ev 1 1/2 dl finriven parmesan
Herbamare
grön tabasco
TILL SERVERING:
ev förlorade eller mjukkokta ägg
ev rostade palsternacksbitar
ev kokta kikärtor
ev tärnad rökt mandeltofu

Gör så här: 
  1. Skär bort broccolibuketterna från stjälken, skär bort det mörkare grova ytterskiktet från stammen och skiva stammen supertunt. Skiva buketterna tunt. Skölj och ansa löken. Skär i bitar, det vita i mindre bitar, det gröna i större. Purjo strimlas tunt. Tärna potatisen grovt. 
  2. Smält smöret i en stor tjockbottnad kastrull och fräs broccolin på medelvärme några minuter. Ha i potatis och de grövre lökbitarna och timjan och fräs ytterligare en mint. Ha i de skirare lökbitarna och fräs ytterligare en minut. Slå på buljong och koka upp på maxvärme. Rör ner bikarbonat. Låt småkoka ca 3-5 minuter tills broccolin är mjuk.
  3. Mica soppan helt slät. Mixa inte för länge, då förlorar du arom. Smaka av med herbamare. Rör ner parmesan, servera med tabasco på bordet.

Bild för Lisa Förare Winbladh
2016-03-14
Av
Fotograf
David Back

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh