Det röda guldet: Ajvar med variation

Till och med dålig ajvar är ganska bra (i likhet med sex). Men egengjord är himmelsk (inga paraller med sex). Ajvar är en stapelvara i vårt kök (sluta tänka på sex nu!). Oavsett om vi lagar kött, fisk, vegetariskt eller veganskt är den en oslagbar genväg till fruktig must. Läs gärna min gamla ajvar-artikel i Sydis. Det finns två tillfällen då det är läge att laga ajvar. När du köpt för mycket oemotståndligt fina paprikor eller när du köpt för mycket oemotståndligt billiga paprikor. Kvaliteten på din ajvar beror naturligtvis på huvudråvaran, men till och med halvdan paprika transmogrifieras till en helt okej ajvar.

Eftersom jag avskyr tristess brukar jag laga två olika sorter när jag ändå är i gång. Först lagar jag en ganska klassisk variant. Sedan rockar jag loss och passar på att göra av med olika söta orangea grönsaker jag råkar ha hemma. Men naturligtvis kan du ha i selleri, potatis, jordärtskocka eller fan och hans mormor. Då kan du också krydda mer fantasifullt, men alltid så försiktigt att huvudråvarorna står i centrum. Baharat, saffran, fänkål, ras el hanout … Listan på kryddor att liva upp röran med kan göras lång.

Använda ajvar? Först måste det nämnas att det är en fantastisk present! Annars? Listan är lång! På brödet, gärna med lagrad cheddar, kryddost eller vegansk färskost (jag gillar Oatlys).  I varma mackor. Till lammstek, lammfärsbullar eller Annas lammspett. En sked eller två får puttra med i tomatsoppan, grytan eller köttfärssåsen som får extra sötma och must. Till musslor om du är lite oortodox.  Rör ut med yoghurt eller gräddfil till en kall sås. Ajvar håller minst en vecka eller två i kylen. Längre om burken är oöppnad. Ännu längre om du ökar mängden vinäger.


Portioner: 2-3 burkar á 4 dl
Tid: 1 timme+avsvalning
Du behöver: 

2 kg röd paprika
1/2 tsk spiskummin
1/3 tsk kummin
2 klyftor vitlök
1/2 dl tomatpuré
2 msk granatäppelsirap (eller 1 msk vinäger+1 msk brunt socker)
1 msk sherryvinäger eller rödvinsvinäger
1/2 tsk salt
ev chiliflingor, helst koreanska

Till halva satsen om du vill:
350 g morötter eller sötpotatis eller 1 pyttepumpa eller 1/2 stor butternutsquash
1 msk sherryvinäger eller rödvinsvinäger
1/2 tsk salt
1/2-1 tsk tsk urfa eller koreanska chiliflingor eller annan chili
ev 1 krm kanel
ev 1 stött kryddnejlika
ev 1 msk finstrimlade korianderblad
ev 1 nypa torkad mynta

Gör så här: 
  1. Värm ugnen till 225 grader (varmluft). Halvera paprikorna på längden, tag bort körnuset helt. Lägg paprikorna på en plåt med snittsidan neråt. Det brukar behövas två plåtar. Rosta i ugn (ev i två omgångar) tills de är riktigt svartfläckiga på ytan. Låt svalna under handduk. (Passa gärna på att rosta några extra vitlöksklyftor samtidigt. De är alltid trevliga att ha till något annat.)
  2. Rosta spiskummin och kummin lätt i en tjockbottnad kastrull tills de börjar dofta och skiftar i färg. Mortla grovt. Lägg tillbaka i kastrullen.
  3. Dra bort så mycket skal du kan och släng. Hacka paprikan grovt eller lägg i kastrullen och klipp i grova bitar med kökssax Skala och finhacka eller mortla vitlöken. Blanda alla ingredienser i kastrullen.
  4. Låt puttra på svag värme ca 20 minuter. Rör om ofta för det bränns lätt. Smaka av med vinäger.Salta inte mer, då blir din ajvar svårare att använda til andra saker. Ös upp din heta ajvar på mycket rena burkar. Stäng locken och kyl snabbt. Förvara i kyl.

MED PUMPA:

  1. Spara hälften av din ajvar från satsen ovan. Använd 1/2 liten pumpa, med kärnorna bortgröpta. Eller skalad morot/sötpotatis i bitar som skakats runt med lite olja. Rosta i ugn 225 grader efter paprikan tills bitarna är helt mjuka och mosiga.
  2. Mosa grovt och blanda med ajvar, vinäger och kryddor. Låt puttra 5-10 minuter på mycket svag värme. Rör om ofta. Ös upp på rena burkar och låt svalna.

Bild för Lisa Förare Winbladh
2015-12-09
Av
Fotograf
David Back

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh