En pho-släkting med älg

Det är mycket älg från mig nu, men jag anser att älgen i all synnerhet är i säsong och jag är lyrisk över köttet.

Idag blir det något som är lite likt Pho, den vietnamesiska soppan som alla redan skrivit om, och Lisa har även skrivit om en variant här på Taffel. Men vafan, det skadar inte att skriva om den igen och det här är min variant.

Till soppan har jag använt älghögrev på ben. Jag kastade också i ett par märgben. Märgben ska ni köpa och alltid ha hemma. Jag har en strykande åtgång på dem och City Gross är en utmärkt märgbenskran som alltid har det hemma till ett väldigt bra pris. Soppan är stark om ni gör som mig, väldigt stark. Byt ut habaneron mot något mildare om du vill - jag menar det.

För övrigt är Isobel tillbaka och skriver på Taffel. Jäkligt kul! Hon skrev också om nudelsoppa.


Portioner: 2 men du får buljong över
Tid: 3 timmar
Du behöver: 

400-500 g kokkött från älg eller nöt
1,5 liter vatten
2 märgben
3 cm ingefära, tunt skivad (det här är ett helt värdelöst mått, jag vet det)
1 schalottenlök, tunt skivad
1 thaichili eller liknande torkad och stark chili
6 stjärnanis
1 tsk salt
1 tsk farinsocker
saft från 2 lime
2 msk fisksås
1 msk sesamolja (hallå! det ska det väl inte vara i Pho?)
200 g risnudlar eller glasnudlar (funkar med vilka nudlar som helst så välj din favorit)
en halv habanero, strimlad (det blir RIKTIGT starkt med habanero, byt ev ut mot spansk peppar)
1 jalapeno, strimlad
en näve färsk koriander
en näve färsk mynta

Gör så här: 

Koka upp vattnet och lägg ner märgben och kött. Skumma av under kokning i ungefär 5 minuter.

Lägg sedan ner ingefära, schalottenlök, thaichili, stjärnanis, salt, farinsocker, hälften av limesaften och hälften av fisksåsen. Låt sedan koka under lock ett par timmar eller tills köttet är sönderfallande mört.

Ta upp köttet och ställ undan i ett foliepaket.

Sila buljongen och återför den till grytan. Reducera ner tills ungefär en liter återstår. Tillsätt det som är kvar av limesaften och fisksåsen och även sesamoljan. Smaka av och se om det behövs mer salt.

Koka nudlarna separat och skölj av dem väl.

Lägg nudlar i botten av djuptallrikar/skålar. Skiva köttet med en vass kniv och lägg även på köttskivor och strimlad chili. Häll på kokhet buljong och toppa med grovt hackad mynta och koriander.

Bild för Anders Johansson
2016-11-03
Av
Fotograf
Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson