Geelrys: Kryddigt Cape-Malayris med russin

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 4

Tid: 15-20 minuter

Det här ljuvliga riset är - som namnet "gult ris" antyder - verkligen en solskensrätt! Kanelen, smöret och russinen bäddar in gurkmejan utmärkt. Vad rör det oss att saffranspriserna stigit? Servera gärna med afrikanska grillspett eller annat gott grillat t ex kyckling.

  • 3 dl basmatiris
    1 tsk råsocker
  • 3/4 msk gurkmeja
  • 1 tsk salt
  • 1 msk smör
  • 1 kanelstång
  • 1 dl gula russin
  • 1 ekologisk citron, skalet
  1. Koka upp 5 dl vatten.
  2. Tvätta citronen och riv det gula skalet med ett riv- eller zestjärn. Resten av citronen kan du använda i sosaties-marinaden.
  3. Tillsätt alla ingredienser utom riset. Sjud till sockret har löst sig.
  4. Lägg i riset, täck med lock och sjud enligt anvisningar på paketet. Fiska upp kanelstången före servering, eller lägg den överst som prydnad.
  5. Servera till sosaties och skeda över den goda marinaden som sås eller till bobotie eller en bredie - sydafrikansk gryta.

Bild för Anna Billing
2010-06-10
Av

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing