Grodsallad Nicoise

Fotbolls-EM är i full gång i Frankrike och jag bestämmer mig för att köra franskt tema. Vad är egentligen mer franskt än att käka grodlår? Köp en påse frysta grodlår på Picard och testa du med. ...eller ersätt med kycklingvingar. Styrkan i receptet är faktiskt marinaden och frityrgucket och det kommer bli lika bra på kycklingvingar. Däremot har verkligen grodlår en lite unik smak tycker jag, en blandning mellan torsk och kyckling, kanske bra precis vad man borde kunna förvänta sig av amfibier.

Min sjuåriga dotter blev överförtjust. Det var det bästa hon ätit på länge, kanske någonsin.


Portioner: 4
Tid: 1 timma + 1 dygn
Du behöver: 

Friterade grodlår

500 g grodlår (eller kycklingvingar)
1 dl gräddfil
1 tsk dijonsenap
1 msk finhackad färsk dragon
0,5 tsk cayennepeppar
0,5 tsk salt
lite nymald svartpeppar
1 dl vetemjöl
salt och svartpeppar
1 dl ströbröd
3-4 dl frityrolja

Salad Nicoise

1 msk äppelcidervinäger
1 msk dijonsenap
0,5 schalottenlök, superfint hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
0,5 dl finhackad bladpersilja
2 msk finhackad färsk dragon
0,5 tsk salt
nymald svartpeppar
1 dl olivolja
500 g fin färskpotatis
1 röd paprika, fint strimlad
1 gul paprika, fint strimlad
10-20 körsbärstomater, halverade
100 g brytbönor, lätt kokta och avsvalnade
andra färska bönor eller ärtskidor om du hittar det
20 sardellfiléer
20 urkärnade kalamataoliver
4 ägg, hårdkokta

Gör så här: 

Vi börjar med grodorna (kycklingvingarna) för de ska stå och marinera över natten. Blanda ihop gräddfil, dijonsenap, dragon, cayennepeppar, salt och peppar och lägg sedan ner grodlåren (kycklingvingarna) i marinaden. Låt stå i kylen i minst 8 timmar. Paneringen och friteringen är det absolut sista jag gör innan friteringen så den återkommer jag till nedan.

Nu kan vi göra salladen. Koka potatisen så den blir mjuk, men se till att inte koka den för länge. Medan den svalnar något i kastrullen så blandar du ihop dressingen genom att vispa samman äppelcidervinäger, dijonsenap, schalottenlök, vitlök, bladpersilja, dragon, salt, svartpeppar och olivolja.

Ta hälften av dressingen i en stor bunke. Halvera den nu lite ljumma potatisen och rör sedan ner den i dressingen så att alla ytor täcks bra.

Blanda i en annan bunke ihop finstrimlad paprika, körsbärstomater, brytbönor och någon annan böna, om du har det. Blanda även i den här bunken ner lite dressing så att det täcker grönsakerna. Lägg sedan upp paprikasalladen på tallrikar.

Toppa paprikasalladen med ordentligt med potatis och lägg även på oliver, sardellfiléer och halverade hårdkokta ägg. Nu återstår friteringen av grodorna.

Ta upp grodlåren (eller kycklingvingarna) ur marinaden, men spara marinaden. Jag delade sedan grodorna i grenen så benen separerades. Häll mjöl och lite salt i en bunke och doppa sedan grodlåren i mjölet så att de blir helt täckta. Doppa dem återigen i marinaden och kör dem sedan en sväng i en bunke med ströbröd. Klappa in ordentligt med ströbröd på dem.

Hetta upp olja i en stekpanna till runt 180°C och fritera grodlåren tills de har fin gyllenbrun yta. Det går rätt fort och du behöver säkert vända på dem en gång. Även om du använder kycklingvingar så går det på runt fem minuter bara.

Servera direkt med salladen och gärna med en lite klick majonnäs att doppa grodlåren i. Ett friskt vitt vin är utmärkt till maten.

Bild för Anders Johansson
2016-06-17
Av
Fotograf
Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson