Halvenkel och fantastiskt god champinjonpasta

Plånboken är tom och brallorna är trånga. Det är läge att hålla hårt i slantarna men vi måste ju ändå få lite helg med lyxig-mat-känsla. Den här svamppastan är framarbetad under flera år som student med knackig ekonomi och den funkar väldigt bra fortfarande.

Här har vi i alla fall lyxmatkänsla för under en hundring (förutsatt att man har lite livsnödvändiga grejer, som t ex fisksås i skafferiet). 

Jag hittade bara väldigt lite karljohan i höstas så jag har ingen torkad kvar. Dessutom vägrar jag köpa de där svindyra påsarna med svampsmulor som finns att hitta på mataffärerna (jag är dessutom halvsäker på att det fuskas med svampen). Men om det skulle vara så att du sitter med en burk torkade kallejohan i skafferiet så är det en god idé att kasta ner i en näve i den här såsen.


Portioner: 4
Tid: 1,5 timma
Du behöver: 

300 g skogschampinjoner
4 vitlöksklyftor
1 schalottenlök
3 msk smör
1 tsk torkad dragon
2 dl vitt vin (gärna lite ekad chardonnay)
1 msk asiatisk fisksås
1 msk ljus soja
2 dl vispgrädde
2 dl finriven parmesan
ev. 1 tsk bra vitvinsvinäger (gärna champagnevinäger)
3 dl finhackad bladpersilja
salt och svartpeppar
pasta för fyra portioner
mer finriven parmesan för garnering

Gör så här: 

Tvätta champinjonerna och skiva dem sedan i fyra delar. Skiva också vitlöksklyftorna och schalottenlöken tunt. Hetta upp smör i en gryta på låg till medelhög temperatur och stek sedan vitlök, schalottenlök och champinjonskivor i smöret. Rör ofta och se till att inte ha så hög temperatur så vitlöken bränns. Stek i 20-30 minuter.

Slå sedan på vinet, fisksås, soja och dragon och låt reducera ner till det bara återstår lite blött i botten på grytan. Häll då på grädden och låt det stå och småputtra i tio minuter utan lock. Nu ska grädden ha krämat till sig ganska skapligt och då kan du röra ner den rivna osten. Behövs det lite mer syra? Smaka då försiktig av med lite bra vinäger för att få upp syrligheten. Tänk på att inte ta för mycket vinäger.

Koka pastan i rejält saltat vatten och enligt instruktionerna på paketet men dra av en minut på koktiden. När pasta har kokat färdigt så häller du av vattnet och häller direkt ner pastan i grytan tillsammans med såsen. Rör omkring med en slev i 2 minuter. Avsluta med att röra ner hackad persilja och smaka av med salt och svartpeppar.

Servera på tallrikar med en god sallad och toppa pastan med riven parmesan.

Bild för Anders Johansson
2016-01-08
Av
Fotograf
Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson