Het chili på malet kött - semesterräddaren

Det där med att göra en chili på malet kött är inget man ger sig på hur som helst. Jag misstänker att man rentav kan åka stryk i vissa sammanhang bara av att nämna maten. En chiligryta på malet kött som dessutom innehåller både tomat och bönor... Ni som förstår, ni förstår. Själv hatar jag konventioner och anser att man får laga mat exakt hur som helst bara den är något så när etiskt försvarbar och framförallt god.

Jag har varit med och tävlat i en chilitävling en gång och receptet på Black Metal Chili (ohyggligt larvigt namn, jag vet) faller säkert chilipuritanerna mer på läppen.

Nåväl, här kör vi malet kött och struntar i larviga "en äkta chili"-regler. Jag tycker det är helt suveränt att göra massor när man ändå lagar och sen kan man ha chilin till lite vad som helst - Chili Cheese Fries (min frus favorit), fredagstacosen, en paj, som topping på en varmkorv (sjukt gott) eller som här tillsammans med majschips och lite andra texmextillbehör. På det hela taget är det en semesterräddare. Frys in i lämpliga kärl och plocka upp det som behövs och du kan alltid bjuda på vällagad mat på ett nafs.

På det hela taget så blir nästan den här maten fegvego för man äter så himla lite kött i varje portion. För oss blir det sällan mer än totalt 50 g per portion och med lite enkel matte kan man förstå hur länge en sån här rejäl gryta räcker då.


Portioner: många
Tid: 4 timmar
Du behöver: 

1 kg nötfärs
150 g bacon
neutral olja för stekning
1 stor gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
2 röda paprikor, tärnade
2 jalapenos, urkärnade och hackade
0,5 dl tomatpuré
1 burk Chipotle i adobosås (kan ersättas med fyra blötlagda chipotlechilis)
5 dl kraftig kycklingbuljong
1 msk mald spiskummin
2 msk bra paprikapulver
1 msk oregano, gärna mexikansk
1 burk konserverade tomater
0,5 dl ljus soja
vitvinsvinäger efter smak
salt, svartpeppar och socker efter smak
3 burkar kidneybönor (kan uteslutas)

Gör så här: 

Börja med att hetta upp olja i en rejäl stekpanna. Stek nu färsen i omgångar på hög värme så att den får fin stekyta. Lassar du ner all färs på en gång så kommer den släppa vätska innan du fått till någon stekyta och därefter kommer den koka i sina egna köttsafter. Enda sättet att steka färs på är att steka lite i taget och hårt, det är otroligt viktigt för smaken. Lassa av allteftersom färsen blir färdig i någon typ av bunke.

Under tiden du steker färsen kan du också i en annan stekpanna försiktigt steka på baconet. Stek det i hela skivor på låg värme tills det är knaprigt. Skär sedan i mindre bitar och blanda ihop med den stekta färsen.

Hetta upp olja i en stor gryta och fräs lök och vitlök på medelhög temperatur tills vilöken blir lite brynt i kanterna. Lägg då ner paprika och jalapeno och fräs vidare i fem minuter. Lassa därefter ner tomatpurén och höj temperaturen lite på plattan. Rör om noga så inget bränner fast och fortsätt rosta under 5 minuter för att få bort den värsta beskan ur tomatpurén.

Mixa ihop allt som är i chipotleburken tillsammans med 5 dl kycklingbuljong. Kör du med torkade och blötlagda chipotles så gör du exakt lika med dem också. Här ner det mixade i grytan och låt det koka upp med grönsakerna.

Lassa också ner den stekta färsen, tomaterna, oregano, spiskummin, paprikapulver och soja i grytan. Koka upp och låt sedan stå och puttra under lock i tre timmar. Det går att ta den tidigare också, liksom det går att låta den stå att puttra längre och som i många fall med tomat- och chilibaserade rätter så vinner man på lång tid på 100°C för att få till våra önskade smakreaktioner i maten.

Smaka sedan av grytan med salt, peppar, socker och vitvinsvinäger. Ta lite i taget och känn efter vad som passar just dig bäst, det är verkligen en smaksak. Många tycker nog att jag ofta lagar för sur mat då jag är lite ättiksknarkare. Bestäm själv vad du tycker är godast.

Avsluta med att blanda i bönorna om du nu vill ha med dem. Såna kan man även blanda ner när man värmer upp chilin i efterhand och just till Chili Cheese Fries och nachos kan jag tycka det passar bättre att vara utan bönor, men det där är lite olika från dag till dag.

Jag serverade med tortillachips, smält ost, guacamole och tomatsalsa. Rätt så standardmässigt men alltid lika gott. Testa även Chili Cheese Fries och se till att fritera dina pommes, inte köra dem i ugnen.

Bild för Anders Johansson
2016-05-11
Av
Fotograf
Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson