Ingers libbsticka escabeche

Visst vill du ha ytterligare ett recept med favoritörten libbsticka, här är det enbart stjälkarna som kommer till nytta. Det här receptet hade ursprungligen blekselleri i huvudrollen. Eftersom libbsticka kan beskrivas som selleri på steroider borde man ju kunna använda recept och spä ut libbstickan med något mer neutralt, tänkte jag. Jag tänkte rätt. Det blev fantastiskt gott.

Rätten är tillägnad Inger, min godhjärtade libbsticke-pusher, som förser mig med råvaran när min tynat bort av vanvård efter halva sommaren. (Ja, jag är den enda i universum som kan ha ihjäl en libbsticka.)

Servera salladen som tillbehör åt fisk eller grillad fläskkarré. Eller blanda med vita bönor, lite finhackad schalottenlök, grovstrimlad persilja och smula över mild fetaost. Om du har förfärande mängder libbstickestjälkar kan du lägga in dem i kryddvinäger utan morötter, de håller i många veckor i kylen. Det fina när du har en sådan smaksättare i kylen att den ger en fantastisk komplexitet även när du lagar väldigt enkla rätter. Vinägern du får över är självklart användbar till sallader och hollandäs.

 


Portioner: 8 som kondiment
Tid: 15–20 minuter
Du behöver: 

400 g morot
4-6 grova (ca1 cm, 40 cm långa) libbstickestjälkar
7 dl vatten
2 tsk salt

Marinad:
1-2 klyftor färsk vitlök
3/4 tsk hela korianderfrön
3/4 tsk fänkålsfrö
1 1/2 dl äppelcidervinäger
1 kivsudd saffran eller en pyttenypa hela trådar
1 krm salt
1 tsk socker
1/2 tsk chiliflingor
1 lagerblad, smulat
1 msk nålstrimlat citronskal, bara det gula
1/2 dl av din finaste olivolja

Gör så här: 
  1. Skala morötterna och skiva riktigt tunt. Använd gärna matberedare eller mandolin.
  2. Skär libbstickestjälkarna i halvcentimetertjocka skivor. Koka upp 7 dl vatten med 2 tsk salt. Lägg ner libbstickestjälkarna och sjud 30 sekunder. Sila av.
  3. Smasha vitlöken, plocka av skalet. Mortla vitlöken till grovt mos. Lägg ner korianderfrön och fänkålsfrön, mortla lätt.
  4. Koka upp vinäger med vitlök, kryddkross, saffran, salt, socker, chiliflingor, lagerblad och citronskal. 
  5. Slå den heta marinaden över libbstickan och morötterna. Vänd ner olivoljan. Låt marinera i minst en timme.

Bild för Lisa Förare Winbladh
2016-05-25
Av
Fotograf
Linus Meyer

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh