Inlagd lax med lime, koriander och dill

Dags för den andra prima påskbufférätten för mig. Jag är så jävla orimligt mallig över att jag lyckats vara ute i tid med påskmaten så den går att skriva om innan påsk. Det är som ni säkert förstår lite av ett dilemma för den stackars matskribenten. Vi fick helt enkelt mumsa i oss en lite påskbuffé förra helgen, två veckor före påsk.

Igår var det Deviled Eggs som gällde och idag tar jag itu med laxen.

Det här kan vara ett lite skönt komplement till den inlagda sillen och det ser dessutom trevligt ut. Vill man ha det starkare så går det så klart bra att addera mycket mer chili, det är inte alls speciellt starkt om man gör enligt receptet nedan. För övrigt så tycker jag att koriander och dill är en sån där superfin örtkombination som man inte kan använda för mycket. Nästan alla rätter som ligger lite åt thai- eller vietnamhållet går att skruva till genom tillsats av dill.


Portioner: 4-6
Tid: 1 timma + 1 dygn
Du behöver: 

500 g färsk lax
0,5 dl dill, fryst går bra
0,5 dl hackad koriander, fryst går bra
1 röd chili, fint hackad
1 tsk finhackad färsk ingefära
saft och finrivet skal från en lime
1 dl ättiksprit
2 dl strösocker
3 dl vatten

Gör så här: 

Koka upp ättika, socker och vatten och låt stå och svalna.

Tärna laxen grovt och blanda den med dill, koriander, chili, ingefära, rivet limeskal och limesaft. Lägg sedan allt i en liten burk och häll över den svalnade lagen. Låt stå i ett dygn innan servering. Den håller ytterligare några dagar om ni är försiktiga med att snuska ner den.

Bild för Anders Johansson
2016-03-19
Av
Fotograf
Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson