Jordnötssås med röd currypasta

Vi har alla våra små knep när det kommer till klassiska såser. Vissa har ädelost i gräddsåsen andra har miso i svampsåsen. En del kockar har portvin i rödvinssåsen medan några alltid kryddar sina såser med soja. Själv tycker jag tre-enigheten lime, socker och fisksås är de ingredienserna som gör att jordnötssåsen tippar över från god till jättegod. Såsen är god till i princip allt men om du under knivhot skulle tvinga mig vara mer specifik så skulle jag säga tofu, lax och kyckling som mina topp tre. 


Portioner: 4-6
Tid: 15 minuter
Du behöver: 

150 g jordnötter, gärna orostade
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk röd currypasta
1 burk kokosgrädde eller mjölk, ca 400 g
1 msk limesaft
1 msk socker
1 msk fisksås
1 krm gurkmeja
olja till stekning

Gör så här: 

Spola saltet av nötterna och de är salt. Rosta ev. orostade nötter i en stekpanna under översikt. De bränner lätt. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i lite olja. Tillsätt currypastan och fräs ytterligare 1 minut. Tillsätt alla övriga ingredienser. Låt såsen småkoka ca 5 minuter. Mixa såsen. Servera såsen varm eller kall.

Bild för Ylva Bergqvist
2016-10-25
Av
Fotograf
Matilda Lindeblad

Mer från Ylva Bergqvist


Bild för Ylva Bergqvist
2017-10-23
Bild för Ylva Bergqvist
2017-11-03
Bild för Ylva Bergqvist
2017-09-13
Bild för Ylva Bergqvist
2017-06-19
Bild för Ylva Bergqvist
2017-06-13