Kyckling med sötpotatis, majs och svarta bönor

kycklingReceptmakare: Margit Richert

Portioner: 4

Tid: 1 1/2 timme

Kyckling med lite sydamerikanska influenser. Rätt starkt, tokaromatiskt och väldigt gott för att vara kyckling (som jag inte är helt förtjust i).

  • 1 hel kyckling
  • Kryddblandning:
  • 6 vitlöksklyftor
  • 1/2 torkad anchochili, blötlagd
  • 1 torkad chiloplechili, blötlagd
  • 6 vitlöksklyftor
  • 2 tsk rivet limeskal
  • 1 msk pressad lime
  • 1 tsk spiskummin
  • 1/2 tsk salt
  • svartpeppar
  • 1/2 dl olivolja
  • Grönsaksblandning:
  • 1 sötpotatis
  • 1 gul lök
  • 2 majskolvar skurna i mindre bitar
  • 1 burk svarta bönor
  • Till servering:
  • Limeklyftor
  • Korianderblad
  • Majsbröd eller ris
  1. Skär ett snitt i kycklingen vid lårvecket. Stick in ett finger eller två och lösgör skinnet från köttet vid låren. Gör likadant vid halsen. Helst ska nästan allt skinn sitta löst.
  2. Mortla alla ingredienserna till kryddblandningen utom olivoljan till en rätt jämn smet. Tillsätt olivoljan.
  3. Smeta ut kryddblandningen överallt: under kycklingskinnet, i kycklingen och ovanpå. Låt rimma 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 175 grader. Klyfta löken och skär sötpotatisen i kuber. Lägg i botten av grytan.
  5. Stek i 40 minuter och ös då och då. Tillsätt sedan bönorna och majsen och stek ytterligare 10 minuter, eller tills kycklingen är klar (stick in en kniv i lårleden: är saften klar är kycklingen likaså.)
  6. Ät med ris eller majsbröd och en limeklyfta till. Lite koriander ovanpå.

Bild för Margit Richert

Mer från Margit Richert


Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert