Mexikansk tortillagratäng med kyckling och poblanochili

I mitt recept på räktacos för några dagar sedan beskrev jag hur inspirationen kommit från ett mexikanskt filmklipp på Facebook. Idag kommer ytterligare ett sånt recept. Det kanske kan tyckas lite torftigt men jag tycker ändå att det finns en poäng, i alla fall att spara recepten för mig själv. Jag gör alltså inga som helst anspråk på att ha kommit på något själv här, jag vill snarare inspirera fler att laga svingod mat.

Jag förmodar att den här maten har ett namn på spanska, du kan få berätta det namnet för mig om du vill. Jag kommer säkerligen glömma det efteråt. Det är en typ av gratäng som ligger åt lasagnehållet där pastaplattorna ersätts av majstortillas och ostsåsen ersätts av creme fraiche och massor av riven ost. Hela familjen älskade den här maten både första och andra gången jag gjorde den. Första gången gjorde jag på poblanochili men andra gången hittade jag ingen sån och fick ersätta den med sivri-paprika. Det var ingen gigantisk skillnad måste jag säga.

Maten blir klart bäst med majstortillas men kommer du inte över såna så funkar det så klart även med vetetortillas. 

Tillägg

Fick precis reda på att det heter "Guiso de tortillas" på spanska. Nu vet vi det. För fler nitiska namnfrågor hänvisar jag till den här posten.


Portioner: 8-10
Tid: 1,5 timme
Du behöver: 

Kokt kyckling

1 hel kyckling, delad i två
1 morot, slantad
1 gul lök, skalad och klyftad
1,5 liter vatten
0,5 dl salt
lite nymalen svartpeppar
2 stjärnanis

Gratängen

500 g poblanochilis eller grön paprika av något slag
0,5 dl majsolja
1 silverlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
3 msk chipotlepasta, eller hellre 2 chipotle i adobosås
hälften av köttet från en kokt kyckling
1 burk krossade tomater
1-2 msk torkad oregano, gärna mexikansk
1 tsk cayennepeppar
1 tärning kycklingbuljong
1 msk worchestershiresås
1 msk het sås av något slag, t ex Tabasco
salt, svartpeppar och socker efter smak
1 liten burk majskorn
20 st små majstortillas, eller vetetortillas
4 dl creme fraiche
100 g manchegoost, riven
200 g cheddarost, riven

Gör så här: 

Koka upp 1,5 liter vatten med kycklinghalvorna. Skumma bort det brunaktiga skummet som bildas. Lägg ner resten av ingredienserna för den kokta kycklingen och koka under lock i 30 minuter. Ta ut kycklinghalvorna och låt dem svalna. Plocka sedan bort köttet i små delar. Spara buljongen och hälften av kycklingköttet, det kan du göra en god soppa på dagen efter.

Medan du kokar kycklingen så sätt ugnen på 250°C och grill. Lägg paprikorna/chilin i en ugnsform och knuffa in i ugnen. Vänd på dem emellanåt och kör tills de får lite svärtad yta. Lägg dem sedan i en påse att svalna i ungefär en kvart. Kärna sedan ur frukterna och strimla dem fint.

Hetta upp majsoljan i botten på en gryta och fräs sedan silverlök och vitlök på medelhög temperatur. När löken är mjuk blandar du ner chipotlepastan och rör om ordentligt. Lägg sedan ner strimlad paprika/chili, kycklingkött, tomatkross, oregano, cayennepeppar, buljongtärning, worchestershiresås och din heta sås och koka upp. Låt sedan stå och puttra under lock i ungefär 20 minuter. Smaka av med salt, peppar och socker och blanda slutligen ner majskornen.

Sätt ugnen på 200°C. Nu är det dags att montera ihop gratängen. Börja med att täcka botten av en ugnsform med tortillabröd. Smeta sedan ut kyckling- och paprikaröran, klutta ut creme fraiche och lägg på riven ost. Upprepa sedan dessa lager totalt tre gånger. Grädda i ugnen tills osten blir snyggt gyllenbrun.

Servera på tallrikar med lite rå salladslök och jalapeno. Gärna med en sallad också. Det är riktigt svårt att lägga upp gratänger snyggt så jag får nästan be om ursäkt för bilden här ovan. Det är väldigt gott med en mexikansk öl till maten, typ Corona.

Bild för Anders Johansson
2016-05-20
Av
Fotograf
Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson