Mos på stora vita bönor med örter och fänkål
Receptmakare: Lisa Förare Wibladh
Portioner: 4
Tid: 2 timmar
Det här är ett litet bpilligt recept eftersom bönorna måste skalas. Med ett par droppar tryffelolja blir bönmoset perfekt till stekt kalvfilé eller en fin fiskbit. Grönsallad och rödvinssås till, kanske?
- 2 dl jumbobönor, blötlagda över natten
1 tsk fänkålsfrö
1 lagerblad
1-2 dl kraftig kycklingbuljong
1 1/4 dl dyr olivolja - tryffelolja efter behag
1/2 tsk finrivet citronskal
1/2 dl finskuren persilja
2 msk finskuren gräslök
nymald svartpeppar
- Koka bönorna riktigt mjuka i lättsaltat vatten tillsammans med fänkålen och lagerbladet. Det kan ta 1 - 2 timmar. Använd gärna tryckkokare. Låt svalna något och skala.
- Mosa bönorna i matberedare eller med elvisp tillsammans med kycklingbuljong till krämig konsistens.
- Blanda ner oljan lite i taget. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner örter och citronskal. Servera bums.