Saffransgul soppa från Marocko

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 6

Tid: 45 minuter

Smakrik soppa som kan varieras efter vad som finns hemma… Servera gärna bröd gratinerat med getost till soppan. Lite fiskbitar eller tärnade köttrester är gott i soppan.

  • 6 dl kokta kikärter
  • 1 gul lök
  • 2 stjälkar selleri
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk anis
  • 1 msk spanskt paprikapulver
  • 1/2 pkt saffran
  • 1 1/4 l grönsaksbuljong
  • 1 dl gröna linser
  • 1 dl avorioris
  • 1 burk (400 g) hela tomater eller Muttis körsbärstomater
  • 1/2 tsk salt, nymald svartpeppar
  • Till servering:
  • 2 msk finhackad färsk koriander eller persilja
  • 1 citron i klyftor
  1. Skala och hacka löken. Skölj och skiva sellerin tunt. Fräs lök och selleri i oljan i en gryta tills löken mjuknat helt.
  2. Tillsätt tomatpuré, saffran, anis och paprikapulver. Fräs i ytterligare någon minut under omrörning. Häll på grönsaksbuljongen, tillsätt linserna och låt sjuda under lock 5 minuter . Tillsätt riset och sjud ytterligare 15 min.
  3. Klipp tomaterna i bitar om det behövs. Vänd ner tomaterna och kikärterna i soppan. Låt sjuda ytterligare 10 min. Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad koriander eller persilja.
  4. Servera med citronklyftorna som var och en får pressa över sin sopptallrik.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh