Saffransgul soppa från Marocko
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 6
Tid: 45 minuter
Smakrik soppa som kan varieras efter vad som finns hemma… Servera gärna bröd gratinerat med getost till soppan. Lite fiskbitar eller tärnade köttrester är gott i soppan.
- 6 dl kokta kikärter
- 1 gul lök
- 2 stjälkar selleri
- 2 msk olivolja
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk anis
- 1 msk spanskt paprikapulver
- 1/2 pkt saffran
- 1 1/4 l grönsaksbuljong
- 1 dl gröna linser
- 1 dl avorioris
- 1 burk (400 g) hela tomater eller Muttis körsbärstomater
- 1/2 tsk salt, nymald svartpeppar
- Till servering:
- 2 msk finhackad färsk koriander eller persilja
- 1 citron i klyftor
- Skala och hacka löken. Skölj och skiva sellerin tunt. Fräs lök och selleri i oljan i en gryta tills löken mjuknat helt.
- Tillsätt tomatpuré, saffran, anis och paprikapulver. Fräs i ytterligare någon minut under omrörning. Häll på grönsaksbuljongen, tillsätt linserna och låt sjuda under lock 5 minuter . Tillsätt riset och sjud ytterligare 15 min.
- Klipp tomaterna i bitar om det behövs. Vänd ner tomaterna och kikärterna i soppan. Låt sjuda ytterligare 10 min. Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad koriander eller persilja.
- Servera med citronklyftorna som var och en får pressa över sin sopptallrik.