Sallad på misomarinerad fläskkotlett (eller tofu) med gari, grapefrukt och gurka

 

Sval sallad och ångande varmt ris är överraskande gott ihop. Om du vill ha mer substans i din sallad kan du blanda ner lite edamamebönor, de intagande gröna sojabönor du numera ofta kan hitta i frysdisken.

Behöver jag påminna om att miso är en japansk jäst sojabönspasta som gör ditt liv lyckligare? Din nyckel till lyckan finns i asiatiska butiker, hälsokostaffärer eller på asiatiska hyllan i din vanliga butik.

Se till att få tag på kött från djur som haft en värdig tillvaro.

Vegan? Om du inte äter djur är fast tofu ett utmärkt alternativ. Skär den i tärningar och pressa ut vätska med hushållspapper innan du marinerar den. Kokta kikärtor funkar också fint till smakerna.

Mindre kolhydrater? Servera tärnad avokado, grönsallad eller vitkålssallad till i stället för ris. En klick majo eller crème fraiche till sitter fint!

 


Portioner: 3-4
Tid: 30 minuter, typ
Du behöver: 

ca 350 g tillagat fläskkött, lax eller kyckling
1/2 liten gurka
2 grapefrukt, helst olika färger
1 näve ärtskott eller trevliga groddar
1/2 dl salladslök skuren på snedden
1 msk finstrimlad gari (sushiingefära)
3/4 dl grovt krossade salta macadamianötter eller jordnötter
ev. 2 msk tunt skivad salladslök eller purjo
ev. 2 tsk rostade sesamfrön, lätt mortlade

DRESSING:
2 msk ljus miso
1 msk ljus soja, t.ex. japansk
1 dl grapefruktjuice, varav en del saft från fileandet
finrivet skal av 1/2 blodgrape, helst ekologisk
1 tsk ljust muscovadosocker
1 msk sherryvinäger
1 tsk finosherry, låter futtigt men den gör verkligen skillnad
1/2 dl neutral jordnötsolja eller druvkärnolja
1/2 tsk sanshopeppar eller några droppar habanerotabasco eller bara lite mer grön tabasco

TILL SERVERING
sushiris eller rundkornigt råris eller mathavre och/eller grönsallad

Gör så här: 
  1. Skär bort skalet från grapefrukten och var noga med att få bort allt det vita. Skär ut fina filéer från grapefrukten och lägg åt sidan. Spara juicen och pressa också ut det sista från frukthuset.
  2. Vispa samman alla ingredienser till dressingen. Smaka av. Om du inte kan låta bli att le är du på rätt väg. Skär köttet i ganska tunna strimlor. Vänd samman dressingen med köttet. Låt stå och goffa till sig, minst 15 minuter.
  3. Skala gurkan, halvera på längden och skär i tunna skivor på snedden. Dela ärtskotten i mindre bitar. Skär skalet av grapefrukten, se till att få med det vita beska innerskalet också. Skär ut filéer av frukten. Hit kan du förbereda i god tid om du täcker över och kyler alla ingredienser separat.
  4. Varva alla ingredienser i en skål och servera omedelbart.

Bild för Lisa Förare Winbladh
2016-01-24
Av
Fotograf
Linus Meyer

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh