[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9413","attributes":{"class":"media-image alignright","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"210","height":"316","alt":""}}]]Har ni tänkt på att de som är radikala --ja, rent av revolutionärer -- vid spisen i regel blir ärkekonservativa när frukosten dukas upp? Människor som kallar sig livsnjutare tragglar år ut och år in med samma frukost. Till och med barnen barnen suckar lite när det är samma middag två dagar i rad. Men till frukost ska det vara precis samma sorts flingor, mellanmjölk och möjligen kan ett kokt ägg förhandlas in.
I en föränderlig och ofta skrämmande värld är frukosten en fast punkt. Och varför inte låt den vara det? Faktum är att jag trots min nästan neurotiskt neofila läggning är rätt nöjd med min standardfrulle på yoghurt/oatghurt, frysta eller färska bär och nötter. Det enda jag egentligen varierar är vad jag har i granolan. Vi testar gojibär, pumpafrö, rostat sesamfrö, rostat linfrö, torkade blåbär och kanske smaksätter vi med kanel och kardemumma. Vi fyndar tre sorters russin och återupptäcker mormors katrinplommon. (Blötlägg dem gärna i äppeljuice över natten!) Någon gång hinner vi sno ihop en stor sats gröt på grova gryn och äter ett par dagar i sträck. Gröt går nämligen utmärkt att värma i mikron om man rör ut den med lite vatten först. Några veckor i stöten kommer det en ny småknasig frukostvurm. Som just nu: varm macka med kimchi och cheddar. Till och med femåringen älskar det. Men när nyhetens behag lagt sig så faller vi tillbaka på yoghurt och granola.
Men på helgerna … Visst kan vi väl hitta på något roligare då? Inte minst när semestern tagit slut. Det bästa sättet att lindra den chockerande omställningen till arbetslivet är nämligen att låta helgerna gå i lite långsammare tempo. En rejäl sovmorgon då och då är inte bara försvarligt utan livsnödvändigt. Det enda problemet är förstås att man sover över frukosten. Men där andra ser problem ser jag möjligheter. Brunchrätter är nämligen bland det bästa jag vet. Inte minst sådana som kan förbereda dagen innan. Brunch stavas Ä-G-G i vår familj. Vi äter sådana galna mängder att det är en tidsfråga innan vi börjar kackla.
Psykologiprofessorn Paul Rozin berättade en gång för mig om en en undersökning där man frågat amerikaner och fransmän vad de tänker på när de hör orden stekt ägg. Fransmännen svarade frukost, amerikanerna associerade omdelbart till kolesterol. Behöver jag säga att jag är på fransmännens sida? Nyare forskning visar att det är grönt ljus för ägg om du är frisk och att kolesterolet i äggen inte tycks påverka hälsan. Tvärtom är experterna nästan misstänkt ense om att ägg är mirakelmat. [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9414","attributes":{"class":"media-image alignleft","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"185","height":"279","alt":""}}]]Äggröra är det enklaste sättet att njuta ägg. Mindre vanskligt än stekta ägg och omelett. Godare än kokta. Dessutom går den att variera i det oändliga. Ibland tinar vi upp en mexikansk böngryta och serverar till. Äggröran är så foglig att den går med på nästan allt. Överbliven kall äggröra är dessutom supergod på en macka med skivade tomater fram på eftermiddagen. Fast det blir ju sällan äggröra över …
Är du övertygad? Om inte så får du väl sova på saken. Och när du vaknar lördag morgon kommer du att ångra dig om du inte har ägg i kylskåpet.
Inom kort kommer ett helt nördigt inlägg om äggröra. Berätta om din drömfrukost, fasansfulla och ljuva minnen i kommentarerna!