Jag kokade rödbetor igår och serverade dem med smörsvängd blast. De kraftiga rödbetsbladen har en mild och fin spenatsmak och är alldeles för goda för att slängas till maskarna i komposten.
Så här gjorde jag
Skär av bladen, borsta rödbetorna och koka dem i lättsaltat vatten tills de är mjuka.
Under tiden: skölj bladen, lägg dem i kokande saltat vatten och låt koka någon minut. Häll bort kokvattnet (använd ett durkslag) och lägg bladen i en skål med iskallt vatten, det gör att kokningen genast avbryts och det är bra för att bevara bladens färg och konsistens. Samla ihop bladen och krama ur dem, skär den urkramade klumpen i breda strimlor.
Häll bort kokvattnet från rödbetorna. Skala dem genom att raskt doppa genom dem i en skål med kallt vatten och dra av skalen med handen, med diskhandskar får man bättre grepp och bränner sig inte. Skär rödbetorna i kvartar. Hetta upp en stekpanna med smör, fräs bladstrimlorna, lägg i rödbetsbitarna, rör om och krydda med salt, peppar, timjan och honung.
Fetaost och valnötter är utmärkta tillbehör.
Blasttips
När man köper rödbetor med blast, eller om man odlar själv är det smart att vrida av blasten innan man lägger dem i kylen. Bladen tar nämligen näring och vatten från rötterna och om blasten får sitta kvar mjuknar betorna efter bara några dagar, det gäller även för morötter och andra rötter.
Rödbetsråd
Man kan självklart lägga upp de oskalade, kokta rödbetorna i en skål och låta var och en skala själv men jag tycker att det är så mycket lättare att äta rödbetor när de redan är skalade. Och eftersom jag vill att det ska vara lätt att äta mycket av nyttiga grejor så skalar jag helst rödbetorna först.