Jag har helg. I morgon ska jag inte jobba. Jag har ätit lammfrikadeller i tomatsås med fina grönsaker. Snart får jag vaniljterrin med valnötsknäck. Men människan är aldrig nöjd. Det är ju marinerade aprikoser jag vill ha.
Yoghurt med kryddmarinerade aprikoser
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 10 minuter+ett par timmars gonande
De här aprikoserna blir så goda att du kommer att ångra om du inte gör en dubbel sats. Kryddningen blommar ut mer om de får stå och gona sig och de håller i minst en vecka om de förvaras i kyl. Bottna gärna skålarna med säsongens färska frukt i fina bitar.
- 5-6 dl tjock turkisk yoghurt 3/4 dl grovhackade pistaschkärnor
- Aprikoser:
- 16 torkade aprikoser 1/3 tsk kardemummafrön 4 svartpepparkorn 1 nypa (ca 1/3 pkt à 0,5 g) saffran, gärna hela trådar 2 msk flytande honung 1 1/2 dl vatten
- (1-2 tsk apelsinblomsvatten)
- Klipp aprikoserna i munsbitar. Rosta kardemumma och peppar försiktigt i torr kastrull tills de börjar dofta. Stöt dem fint i mortel. Lägg kryddorna i en skål tillsammans med saffran och honung.
- Koka upp vattnet, använd gärna vattenkokare. Slå det heta vattnet över kryddorna och rör om. Vänd ner aprikoserna. Låt blandningen stå och ta åt sig smak i ett par timmar, gärna över natten.Vänd ner apelsinblomsvatten.
- Klicka upp hälften av yoghurten i vackra skålar. Skeda över lite aprikoser. Varva med ytterligare ett lager yoghurt och ett med aprikoser. Toppa med pistaschkärnor.
Kommentarer
Mumsig idé! Det MÅSTE jag testa. Och en anledning att köpa apelsinblomsvatten nästa gång jag är i Malmö.
Jag vill också ha! Sparar i minnet till en kväll när jag inget annat vill.
Nils: Jag kommer att försöka ha en kurs i höst. Men jag har haft sådana förtvivlade problem med min fot, idag svullnade den upp igen. Nu har jag ju iofs skaffat världens bästa assistent och då är det inte lika tungt längre :-)
Gode gud, låter som något som kan rädda min oinspirerade frukostrutin!
Mums-låter som en superbra och enkel dessert om man kör på orientaliskt tema.
Jo, ibland gör till och med jag enkla grejor. Man klarar sig faktiskt utan apelsinblomsvattnet. Fast då är det gott att ersätta vattnet med blodapelsinjuice :-)
Men asså apelsinblomsvatten och aprikos, kan det bli bättre?
Kommer du att ha några matlagningskurser i höst?
men VAR köper man apelsinblomsvatten????
Eftersom jag inte har en aning om var du bor är det lite svårt att hjälpa dig. Apelsinblomsvatten finns på Mellanöstern-affärer (möllevångstorget Malmö, Skärholmen Stockholm etc). Ibland även på t ex Cajsa Warg i Stockholm och kryddbutiker. Finns även på vissa ICA Kvantum.
Sidor