Majonnäs: Ett lyckligt äktenskap
Emulsionssåser är ett viktigt steg på väg mot den högre gastronomin och en av de främsta bevekelsegrunderna till att intressera sig för naturvetenskap i köket. Ordet krämigt är och förblir ett av de mest lockande orden på en meny och emulsioner är ett smart sätt att uppnå den lena mjukheten. Hur två egentligen oförenliga element som fett och vatten kan ingå äktenskap till en smekande sås är onekligen värt att fördjupa sig i. Så vi börjar med att dyka huvudstupa ner i majonnäsen. (Smörsåser har vi redan skrivit en del om.)
Solgul äggula och grönskimrande olja förvandlas till ett ljust fluffigt moln. Precis som i fallet bearnäs handlar det om en emulsionssås; små droppar av fett svävar i en vattenbaserad vätska. Emulgeringsmedel i form av naturligt lecitin (fosfatidylkolin) från äggulan stöttar i balansen. Knappt 10 procent av äggulan består av lecitin. Lecitin finns även i vegetabiliska livsmedel, utvunnet ur soja används ofta som stabiliseringsmedel i choklad, vilket Malin skrivit om tidigare. Använder du senap bidrar den också till den emulgerande effekten - den senapsbaserade hovmästarsåsen är ett annat exempel på en emulsionssås - men purister anser att senap inte ska ingå i en äkta majonnäs.
Ett emulgeringsmedel som lecitin fungerar tack vare att det har två delar, ett vattenlösligt (hydrofilt) "huvud" och en vattenavstötande (fettlöslig, hydrofob) "svans". När du vispar ner oljan i äggulan bildas små droppar; den hydrofoba svansen på lecitinet orienterar sig inåt mot fettdropparna så att lecitinmolekylerna lägger sig som en barriär i fettdropparnas skikt med de hydrofoba svansarna inåt och de hydrofila huvudena utåt mot vattenfasen. Tack vare de här tunna ytskikten av lecitinmolekyler kan fettdropparna hållas svävande och isär från varandra och majonnäsen blir stabil. (Om du inte har något bättre för dig med äggulor kan du dessutom diska med dem.). Här får du också en förklaring till det gamla husmorsknepet att tvätta håret med äggula, nackdelen är dock att du luktar som en gammal sunkig ägglikör efter ett tag. Tro mig, jag har provat.
Tvärtemot vad många tror är det sällan det behövs mer än en äggula i en majonnäs. En enda äggula räcker till många liter majonnäs så länge vattenmängden är korrekt och oljan finfördelas tillräckligt. Temperaturen kan också påverka hur effektiv äggulan är på att emulgera. I de såser som innehåller äggulor som emulgeringsmedel påverkas lecitinet av temperaturerna. Klassiska emulgeringsmedel är äggula och senap. I industrimajonnäsen används ofta lecitin, framställt ur sojabönor. Men även mixade vegetabilier eller kött kan fungera som emulgeringsmedel, det är fosfolipider i cellväggarna som har den största effekten. David Leite har till och med enligt en portugisisk förlaga skapat en "majonnäs" där han utnyttjar den emulgerande effekten hos mjölk och vitlök. Men frågan är om det går att kallas en majonnäs längre. Fördelen är att den här majonnäsen blir mer hållbar än en gjord med äggula. Hovmästarsås är ett klassiskt exempel på en kall äggfri emulsion, här är det istället senapens emulgerande egenskaper som utnyttjas. Du kan också göra en kul veganmajo på torkade aprikoser, curry, ingefära och brynt lök. Eller en majo med gröna ärtor, gräslök och pepparrot. En söt emulsion på exempelvis banan och mandelolja kan ersätta ägg- och gräddkrämer i bakverk. Möjligheterna är oändliga när du väl fått koll på hur du gör en bra emulsion.
Varför är temperaturen viktigt när du gör majonnäs? Jo. om äggulan är kyld är lecitinet mindre lättrörligt och täcker inte fettdropparna lika effektivt. Och när fettet är kallt kan det bilda kantigare strukturer istället för runda droppar. Använd därför helst rumsvarma äggulor och kyl inte ner dem med iskall senap eller olja. Upphettas äggulorna så mycket att de koagulerar tappar de också mycket av sin emulgerande förmåga. Lustigt nog ökar däremot den emulgerande effekten när de frysts och tinats Majonnäsen blir lite mer stabil om du börjar med enbart äggula, salt och olivolja eftersom den blandningen dels blir mer tjockflytande, dels hjälper saltet till att bryta ner äggulan.
Hur ska du få ihop majonnäsen? Ja, det beror alldeles på vilken effekt du vill ha. En mixermajonnäs blir hårdare och blekare än en handrörd majonnäs. Mixerbladet slår sönder fettdropparna mycket effektivt så att många fler och mindre droppar bildas. Eftersom många små droppar sprider ljuset effektivt blir majonnäsen ogenomskinlig och nästan vit. Jag gör fortfarande mixermajonnäs ibland då jag vill ha en riktigt stabil majo till en mackfyllning, sås eller dipp. Eller när jag lagar mat åt många.Den här majonnäsen kan också spritsas. Nackdelen är att den lite har samma salviga konsistens som en köpemajonnäs. Men jag finner en lösare handvevad majonnäs med större, bräckligare fettdroppar oändligt mycket mer njutbar. Ett mellanting får du om du använder elvisp på låg hastighet. Gör du en liten sats kan du använda elvisp med bara en visp monterad i en hög skål. Det är alltså inte äggulan och dess komponenter som gör majonnäsen tjockare utan mangden olja och dropparnas storlek som är avgörande för styvheten.
Ett stort problem med köpemajonnäs är smaken. Eller smakerna rättare sagt. Dels innehåller den ättika istället för fin vinäger eller citron. Det andra problemet är att oljan som används är av tveksam kvalitet. dels är det svårt att veta hur nyttig majonnäsen är eftersom typen av olja sällan deklareras. Dessutom smakar svensk majonnäs av tradition lite härsket jämfört med t ex amerikansk majonnäs som har renare smak. Så vilken olja ska du välja?
Ja, det beror på vilken karaktär du vill ha. Som jag skrivit om tidigare kan det uppstå problem när du väljer en dyr olivolja till din majonnäs. Det bästa valet är att använda en ganska neutral olja och sedan smaksätta med en finare olja som rörs ner för hand. Om du rör din majonnäs för hand passar de fina olivoljorna utmärkt men tänk på att deras smak kan dominera om du vill ha andra smaksättningar till. En pepprig olivolja med mycket karaktär kan kollidera med klassiskt nordiska smaker.
Om det vill sig illa kan majonnäsen skära sig. I regel är det flera bidragande orsaker men den största boven i dramat är trängsel. De små fettdropparna i vattenfasen är så tätt sammanpressade att de slår sig samman och bildar pölar av olja och när majonnäsen väl börjat spricka är katastrofen snabbt ett faktum. Små fettkulor med en högre ytspänning smälter samman med de större oljepölarna när de stöter på varandra. Lösningen är att snabbt vispa ner lite vatten så fort synliga fettdroppar uppstår.
Det är en myt att majonnäs blir dåligt bara du tittar på den. Fabrikstillverkad majonnäs har mycket lång hållbarhet. Även hemgjord majonnäs ganska hållbar så länge den är gjort på svenska salmonellafria ägg och du är noga med hygienen. Det är helt enkelt lite för lite näring för att mikrober ska kunna växa till i hög grad, och ju mer olja och sur vinäger du använder desto mer hållbar blir majonnäsen.
Portugisisk mjölkmajonnäs á la Leite
Receptmakare: David Leite, redigerad av Lisa Förare Winbladh
Portioner: ca 2 1/2 dl
Tid: max 10 minuter
Jag tycker det blir ännu godare om man använder en mycket stor vitlöksklyfta (eller 2) men sjuder den i lättsaltat vatten ca 4 minuter. Det ger en rundare smak och du riskerar inte att majonnäsen blir besk när den får stå och de svavelhaltiga ämnena i vitlöken oxiderar. Majonnäsen håller sig minst en vecka i kylen. Du kan också mixa ner smaksättare som örter eller sardeller men det påverkar hållbarheten negativt. Det är väldigt viktigt att du ser till att alla ingredienser har samma temperatur och att du slutar tillsätta olja när majonnäsen tjocknat, till skillnad från en äggulemajonnäs är emulgeringsförmågan mer begränsad.
- 3/4 dl mjölk
- 1 tsk pressad citron
- 1 liten vitlöksklyfta, skivad
- 2 dl neutral rapsolja eller enkel olivolja
- ev lite fin olivolja eller kallpressad rapsolja till smaksättning
- salt, nymald peppar, kajenn eller tabasco
- Se till att alla ingredienser är rumstempererade. Mixa mjölk, citron och vitlök i en hög liten skål med handmixer, ca 30 sekunder tills ett skum bildats.
- Mixa ner oljan först droppvis och sedan i en väldigt tunn stråle. Rör ner den fina olivoljan för hand när du fått en tjock emulsion.
Tofumajonnäs med mango chutney
Receptmakare: lisa förare winbladh
Portioner: 8
Tid: 10 minuter
Det här receptet passar bra för äggallergiker och är dessutom ganska näringsrikt tack vare en rejäl mängd tofu. Om du vill ha minskad tofusmak kan du halvera mängden tofu. Servera till linsbiffar eller som dipp till rostade papadam. Om du vill ha en lite spännande äggig smak kan du tillsätta en nypa indiskt svart salt (kala namak).
- 150 g mjuk tofu
1 msk fransk senap
(2 krm svart salt)
3 dl rapsolja
2 msk pressad citron
krossad torkad chili eller kajennpeppar
salt - Smaksättning:
- 1/2-1 dl mangochutney
1 msk finhackad rödlök
2 msk finhackad färsk koriander eller mynta
- Se till att alla ingredienser är rumstempererade. Kör tofun till kräm i mixer med senapen. Tillsätt olja droppvis först, sen i en fin stråle under fortsatt mixning.
- Öka hastigheten allt eftersom. Mixa ner mangochutney. Smaka av med chili, citron och salt. Vänd ner rödlök och örter.
Kommentarer
Hej!
Det hör ju inte hit, men ändå...
Letar efter pakistansk mango i Stockholm. Hittar tips på vart man kan köpa den i Malmö på sidan, men vet du möjligen var jag kan få tag på den i Stockholm.
Har fått för mig att jag inte klara mig länge till utan pakistansk mango...
Hälsningar Linda
Spännande läsning1
Jag brukar göra veganmajonäs/aioli precis som vanligt fast med sojagrädde istället för äggulor - Funkar bra och känns betydligt enklare än aprikoser och curry..
@Linda: Flera fristående torghandlare i Stockholm har pakistansk mango. De är väl tillräckligt små för att kunna köpa bara ett par lådor av grossisterna.
@Lisa: Tack för kemilektionen. Mjölkmajonnäsen - om det nu är en majo, som sagt - är tekniskt sett spännande. Nyfiken bli man.
Fråga: Finns det några siffror på temperaturdifferensen mellan råvarorna och deras färmåga att tjockna tillsammans? Hur noggrann måste man vara? Olja som stått i solen och blivit 30°, fungerar den med det som stått i skuggan och bara är 22°, för att konstruera ett exempel?
Fantastisk artikel!
Intressant, möjligheten att göra "majonnäs" på annan bas än äggula.
Måste prova.
Men "bas-majo" på gulor eller hela ägg?
Du har recept i Sydis(?) på majo med hela ägg.
Någon principiell skillnad vad avser slutresultatet och smaken?
Det borde väl också påverka smaken om man mixar fettdroppar mycket mindre? Det borde ju vara lite av samma effekt som när mejerierna homogeniserar mjölk?
jonathan: Det är inte av praktiska skäl jag vill göra majo på aprikoser och curry utan för att jag tror att det kan bli en kul smakbrytning.
Linda: Maries Frukt&Godis på Långholmsgatan brukar ha pakistansk mango till bra pris. Men ring och kolla först så att du inte åker i onödan.
pipopp: Vi får se om jag hinner kika mer på temperaturskillnader. Men eftersom olja inte på villkorsvis ska stå i solen känns det inte som högsta prioritet. ;-)
Örjan: Att använda hela ägg gör att det går åt mer olja för att få tjock majo (äggvitan ger större vattenfas) och risken för att majonn ska spricka minskar eftersom det inte blir trångt i vattenfasen och det är lättare att göra lite större sats i mixern eftersom 1 äggula är så futtigt.
Kurt:
Bra fråga! Om du med "smak" menar arom så visst är det möjligt att den arombärande förmågan ändras men jag vet inte exakt om det beror på fettdropparnas storlek, genomluftning eller att den ändrade munkänslan spelar roll. Använder man som jag i receptet ovan en neutral olja så är majonnäsens smak ganska neutral i sig. Och kallpressade oljor ska av skäl som tidigare beskrivits inte användas till mixermajonnäs.
Nämen, Lisa då. Även om man använder ett helt ägg är det ju jättesvårt att göra majo i mikron! Eller?
Kan tipsa om bröderna Prices Bearnaise Special, som täcker in de flesta emulgerade såser:
http://www.dr.dk/DR1/SpisemedPrice/Programmer/Program7.htm
Tack svar om hela ägg.
Tror tyvärr Du råkade ut för skrivfel.
Antager Du avsåg "mixern" inte "mikron"
Korrigerat i kommentaren givetvis avsågs mixer och inte mikro ;-) Tack örjan!!
Hej! Toppen artikel! Jag använder kallpressad gotländsk krav jungfruolja rapsolja i min matlagning och därmed när jag gjort majo på denna men detta blir INTE bra! Smaken blir lite lum och färgen mycket gulM tänk saffran! Mi. Fråga, vill ju helst inte använda varnpressad, så vilket märke använder ni för att få tii det? Rapsolja först och lite olivolja som smaksättning på slutet? Tacksam för rekommendationer om märke.
Mvh
Marie
hej jag kanske är en hemmajo novis men jag trodde att senap och vinäger var främst med för att hjälpa till med att liksom binda ihop majonäsen, men om det inte är fallet ndrar jag om det verkligen har någon betydelse vilken sorts vinäger man använder tror ni att det skulle funka med risvinäger till exempel?
Hej jaymila! Om du läser texten ovan får du svar på en del frågor. Vinäger är främst till för att ge syra och för att bidra med lite vattenfas så att oljedropparna inte trängs för mycket. Du kan använda pressad citron eller vilken vinäger som helst. Senapen hjälper till att emulgera (men är inte lika effektiv som äggulan) och bidrar också med vatten.
Hej!
Det var ju ett tag sedan du skrev denna informativa och intressanta artikel om majonnäs. Jag brukar själv alltid göra majonnäs själv och trodde inte att det gick att misslyckas med den. Jag har sällan varit vansinnigt noggrann med temperaturerna. Jag brukar lägga äggulan i en skål, och vispa samman med de övriga ingredienserna en stund. Därefter häller jag i olja. Sällan någon supertunn stråle, men lite åt gången och vispar sedan - oftast med ballongvisp - tills oljan förenat sig med ägg och vinäger. Sedan fyller jag med mer olja och vispar och upprepar tills tjockleken blivit lagom. Det har alltid fungerat hur bra som helst.
I går, däremot, hände något jag är förbryllad över och som jag inte hittat något bra svar på i mina sökningar på nätet. Efter att ha tillsatt den första skvätten olja och vispat ner den så verkade allt normalt. När jag sedan fortsatte att tillsätta olja så slutade det att tjockna, men det skar sig synbarligen aldrig. Det blev som en vattning konsistens av alltihop. Jag provade att ta en ny äggula i en skål. Denna gång, för att var helt säker, läte jag den bli rumstempererad, som oljan. Därefter tillsatte jag den rinniga "majonnäsen" från mitt första försök, men det blev ingen skillnad. Har du någon idé om varför det kan bli så här?
Det enda jag vet som skiljer sig mot alla tidigare lyckade majonnäser är att datumet på äggen hade gått ut. Vitan var dock fortfarande hög och fin, så det kändes som att äggen borde vara okej. Kan det vara så att lecitinet i äggulan förändras efter tid så att det kan bero på det?
Jag älskar inte majonäs insmörjad på min kropp men jag måste erkänna att jag tycker om det!
Sidor