Hej, jag skulle vilja ha en grillbibel tack.
Meathead: The Science of Great Barbecue and Grilling är kokboken som sedan den kom ut legat i den absoluta toppen på bestsellerlistorna på stora ställen som Amazon. Hur kan det komma sig att en kokbok blir så sabla populär?
Jag är rätt så less på kokböcker och jag vet inte riktigt varför. Kanske är det för att mitt "attention span" krymper som hos alla andra och att jag därför kräver blixtsnabb information hela tiden. Inget lull-lull, bara snabb information. Det ligger nog en hel del i det. De enda kokböckerna som verkligen intresserar mig är de som går på djupet i något ämne och nej, då menar jag inte tematiska kokböcker utan snarare litteratur som lär mig något mer.
Meathead Goldwyn, mannen bakom utmärkta grillbloggen Amazingribs kom för en dryg månad sedan ut med den här boken. Jag köpte den direkt och har sedan dess jobbat mig igenom den, och med jobbat igenom menar jag inte att jag lagat en massa mat från den, det har jag inte alls. Däremot har jag läst den, från pärm till pärm. Nästan 400 sidor av något som närmast liknar amerikansk kurslitteratur i naturvetenskap. Nåja, man ska inte överdriva. Den vetenskaplig nivån är riktigt hög men det är väldigt lätt för normalbegåvat folk att förstå vad som skrivs.
Redan under de första 50 sidorna hade jag lärt mig så pass mycket så jag blev tvungen att skriva en liten lista på saker jag måste greja till sommarstugan så att min grillning blev bättre. Det inkluderade också att göra rent mitt helvete till Weber Smokey Mountain invändigt. I boken stod det nämligen väldigt klokt om varför en skitig smoker pajar smaken lite på det du lagar i den. Det var bara till att plocka fram trädgårdsslangen och en rotborste.
Jag är skapligt bra på att snappa upp små tricks och att tänka lite kemiskt på saker och ting för att kanske förstå varför jag gör saker på ett visst sätt men jag inser att det är väldigt få saker med grillning och barbecue som jag verkligen har fattat. Av boken lär vi oss hur man bäst behandlar fisk innan grillning för att den inte ska fastna på gallret (gnida in med majonnäs!) och hur vi lämpligast väljer trä för vår rökning. Vi får oss också till livs en massa genomskådade myter kring matlagning.
Ska vi lägga våra vedträn i blöt innan vi använder dem i smokern? Inte? Varför inte då?
Beer can chicken, är det en revolution eller mest bara en rolig gimmick? Varför är det så?
Varför blir din brisket klar snabbare om du slår in den i folie efter ett tag?
Jag har på allvar lärt mig massor om matlagning genom att läsa den, inte bara om grillning heller utan även mer om mat och om matråvarors biokemi. Alla som har de minsta ambitioner med sin matlagning och som emellanåt är sugna på att grilla måste skaffa Meathead: The Science of Great Barbecue and Grilling. Tillsammans med The Food Lab av J. Kenji López-Alt är det här det bästa jag läst i kokboksväg. Det kommer bli en utmärkt uppslagsbok för resten av mitt liv och det är högst troligt att den även kommer göra mig lite fetare.
Vill ni ha en liten uppfattning om vad ni kan vänta er så rekommenderar jag att ni läser den här briljanta genomlysningen av beer can chicken på Amazingribs.com.
Tillägg
Jag fick en relvant fråga på Facebook om en sak som jag faktiskt hade tänkt påpeka men slutligen glömde bort. En nackdel med boken är de amerikanska enheterna. Visst står temperatur i °C i vissa tabeller, men i den löpande texten är det °F som gäller. Det gör boken lite osmidig kan jag tycka. Det hade inte kostat mycket trycksvärta att alltid lägga in SI-enheter inom parentes, men jag gissar att det kommer komma en internationell version så småningom.