Morotssoppa på sydostasiatiska
Jag tillhör den här märkliga minoritetsbefolkningen i Sverige som aldrig varit i Thailand. Eller ja, alltså. Jag har ju aldrig varit utanför Europa ens. Jag har inte råd. Och själva tanken på att bränna för mig enorma summor pengar på något som är över på två tre veckor som mest? Den ger mig nästan stressutslag.
Jag har just nu raderat en lång text om vad en uppväxt där det inte fanns några pengar gör med ens världsbild. Jag skulle behöva vässa tankarna så mycket längre för att det skulle bli läsvärt. Låt mig bara påpeka att för mig har matlagandet alltid varit ett slags substitutionsresande, ett sätt att hämta hem smaker som egentligen inte är mina. Dock handlar den här texten inte alls om det, utan om att jag gjorde en soppa så god att jag själv blev förvånad.
Jag vet inte om den smakar som Sydostasien. Men jag vet att mat lagas i ackord och i melodi. Ackorden kommer någonstans från sydostasien och melodin är min alldeles egna. Och vet ni? Jag bryr mig inte ens. Jag vet bara att ni borde laga det här.
Morotssoppa på sydostasiatiska
Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 4
Tid: 30 minuter
Veganer använder vad de nu använder när de inte får använda fisksås. Ljus soja? Resten av oss använder fisksås. Jag har en koreansk välstinkande på jättedunk som bara blivit bättre under de tre år jag ägt den. Och bra kokosmjölk: Kung Markattas föredrar jag.
- 4 vitlöksklyftor
- 1 tumme ingefära
- 2 röda chili av thaityp eller dito vanlig spansk peppar
- en klunk neutral olja
- 600 g morötter
- 5 dl vatten
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 1 burk kokosmjölk
- 2-3 msk fisksås
- 1 pressad lime
- till servering:
- strimlad salladslök
- strimlad röd chili
- några nävar mortelstötta jordnötter (helt vanliga saltade)
- limeklyftor
- Finhacka vitlök, ingefära och chili. Stek några minuter i en kastrull i en skvätt olja tills det börjar lukta gott och oljan börjar ta lite chilifärg.
- Skala och slanta morötterna och släng i dem i kastrullen tillsammans med vattnet och buljongtärningen. Koka riktigt mjukt. Hur lång tid beror på morötterna, men 15-20 minuter borde räcka.
- Mixa allt riktigt slätt med stavmixer. Tillsätt kokosmjölken och mixa lite mer.
- Sjud upp soppan igen och smaka av med fisksås och pressad lime, exakta mängder beror på limens syra och fisksåsens sälta, de varierar mer än man tror.
- Servera med tillbehören. Koriander vore gott till, men det hade jag ingen hemma.
Kommentarer
En kanske idiotisk fråga: Kommer jag att tycka om den om jag är kräsen med morötter aka gillar dem bara i vissa former... Och du kan ju rimligen inte veta om jag kommer göra det. Undrar väl snarare om den smakar utpräglat morot eller snarare asiatiskt... Och igen, tusen tack för all inspiration!
Den smakar snarare asiatiskt än specifikt morot. Jag tror du skulle gilla den här.
Jag hör till samma minoritet som du, har inte heller varit utanför Europa. Känner igen det där med uppväxt utan pengar oxo, och att det påverkar världsbilden.
Morotsoppa har jag funderat länge på att göra, och den här verkar riktigt intressant. Påminner om mitt favvorecept på pumpasoppa, fast med morot.
Mat lagas i ackord och melodi. Ja visst är det så! Fint beskrivet.
Veganskt alternativ till fisksås?
Peters svampsoja. För egen tillagning under svampsäsong. Dessutom soja- och glutenfritt.
http://kortomgott.taffel.se/2010/09/02/tankar-kring-ett-sojakok/
Nu känner jag mig lite dum, men jag insåg just att när någon skriver "en tumme ingefära" så har jag alltid utgått från att det är tumtoppen som menas, men i själva verket kanske det är hela tummen!?
Jag brukar göra en liknande soppa med morot, paprika och potatis. Skulle lätt kunna äta den en gång i veckan, om det inte vore för att jag har en familj av annan åsikt...
Vera: En tumme är ett rätt vagt begrepp, men jo, mer åt hela tummen.
Här är ännu en som inte varit i Thailand - och förmodligen aldrig kommer dit. Soppan ser ut att vara helt i min smak. Jag brukar göra något liknande men gärna också ha i antingen sötpotatis eller pumpa. Och så brukar jag finriva ingefäran och pressa ur saften i stället för att ta hela ingefäran, som i mitt tycke har en tendens att bli lite trådig hur mycket man än mixar. Ett tips för lite extra smak är Renée Voltaires lantbuljongpulver med chili och citrongräs som komplement till den vanliga grönsaksbuljongtärningen. Tack för inspiration i ord och bild!
Sidor