Ananas kan i ett huj göra en rätt förfärligt vulgär, men jag anse att vulgaritet är underskattat. Är det gott så är det. Ananas bjuder en slösande sötma med drag av aceton, vanilj och kryddnejlika. Perfekt mogen är den svår att klå och behöver egentligen inget annat sällskap på tallriken. Men jag är pinsamt förtjust i mat med ananas. Den grova mittstocken är ofta bra att skära bort, men lövtunt skivad är den trevlig att äta och en liten extra belöning till matlagaren.
Storkskaligt odlad ananas är ofta en katastrof för såväl miljö som arbetare. Välj ekologiskt och rättvisemärkt.
Och eftersom du undrar, men inte våga fråga: jag älskar ananas på pizza.
blekselleri, böngroddar, cashewnötter, chili, fermenterade svarta bönor, fisksås, galangal, gris, grönmynta, gul curry, habanero, ingefära, jordnötter, kokos, kola, korianderblad, kyckling, kål, kålrabbi, lime, lök, miso, mjölkchoklad, rotselleri, räkor, röd curry, röd paprika, sesam, silverlök, soja, svarta bönor, tonkaböna, tofu, torkade räkor, vanilj, vinäger, vitlök