Plommonet är gravt underskattat i köket. Inte av mig förstås. Beroende på sort och mognadsgrad skiljer sig smakkamraterna åt. Mörka mogna plommon passar till murrigare dova kryddor och soja. Det mer lättsamma gyllene plommonet trivs finemang med explosiva sydostasiatiska smaker och kan balanseras med småsunkig fisksås och torkade räkor. Tillagade omogna plommon eller råa ljusa plommon fungerar fint med fräschör från örter och bladgrönt.
anis, anka, apelsinskal, calvados, cashewnötter, choklad, feta, fiskssås,fänkål, fänkålsfrö, galangal, getost, gris, hing, ingefära, kalonji, kanel, kardemumma, korianderblad, korianderfrö, kyckling, kryddnejlika, lakrits, lamm, madeira, mandel, miso (mörk och ljus), muscovadosocker, nötkött, palsternacka, portvin, rosmarin, röd chili, rödkål, sesam, sichuanpeppar, soja, stjärnanis, torkade räkor, vanilj, valnötter, viltd fågel, vinäger, vitlök
KLICKA HÄR FÖR ATT HITTA LISTAN MED ALLA ANDRA SMAKKAMRATER!