Trerätters vegolunch del 1: ajo blanco
Idag cyklade min vän Stina över för att få se kattungarna. Jag hade hoppats att de skulle ha öppnat ögonen, men så var inte fallet. De var otroligt söta ändå, även om störstingen Holger skrek som en stucken gris mest hela tiden.
Men nu kan man ju omöjligen komma till en matbloggare och bara kolla på katter, liksom. Det måste ju ätas också! Varje person som inte går proppmätt eller åtminstone ohungrig ur mitt hus bokförs i kontot som ett misslyckande.
Stina svepte in med sitt nyhennade hår och färgglada strumpbyxor och fullkomligt lös upp en i övrigt komplett vardaglig onsdag med gott humör och omväxlande roliga och vidriga berättelser (be henne gärna berätta den om musen hennes katt fångade. Men först efter maten). Påminn mig gärna om att bjuda hem folk oftare.
Stina är vegetarian, men det hindrade henne inte från att prata animaliska favoriträtter: stekt kassler, rå falu och senap på smörgås, butiksgrillad kyckling och den eviga vegodödaren bacon. En dag kanske jag blir tvungen att testa hennes ståndaktighet, men idag lagade jag faktiskt veganskt, minus gräddklutten som hörde till desserten.
Först ut var ajo blanco, den spanska mandelsoppan ni vet. Jag lagade en sats redan i måndags, men den lyckades vi äta upp utan att ett enda fotografi blev taget. Alltså var det bara att laga en ny sats, för något så här gott kan jag omöjligt undanhålla er. Men nu när jag tittade på fotot insåg jag att det kanske hade varit bättre utan. Hade lika gärna kunnat fota ett tomt A4-ark.
Ajo blanco
Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 4
Tid: 30 minuter (plus kylning)
Svalt, mättande och alldeles gudomligt gott. Helst ska man ha en mandelkvarn till det här receptet, men det är inte alldeles lätt att hitta. En matberedare och/eller mixer med bra kraft i fungerar också. Annars kan man alltid använda morteln, men det är riktigt jobbigt.
Se till att använda en bra, mild olivolja till det här receptet. Det blir så mycket godare då!
- 200 g mandel
- 1/4 torr baguette eller annat vitt bröd
- 3 vitlöksklyftor
- 3 msk sherryvinäger
- 1 tsk salt
- 1 dl olivolja
- 6-8 dl vatten
- till servering:
- halverade druvor eller melonbitar
- Kantskär brödet och skär det sedan i kuber. Mixa mandel, bröd och vitlök i en matberedare tills det har blivit en tjock pasta. Är det lite större mandelbitar i, hav förtröstan. Det ska vi ordna sen.
- Blanda mandelpastan med sherryvinäger, salt och olivolja och tillsätt sedan ungefär fem dl vatten. Plocka fram stavmixern och mixa soppan ett par minuter tills den blivit någorlunda slät och emulsifierad. Späd med mer vatten tills du har en lagom konsistens, tjockare än välling men tunnare än kräm. Smaka av med mer salt och vinäger om det behövs och kyl sedan soppan.
- Servera med halverade vindruvor eller melonbitar.
Kommentarer
M är farligt beroende av mandel. Allt med mandel, jag lagar. Jag har svårt att få den någotsånär slät så resultatet i själva formen varierar från gång till gång. Det är intressant hur man kan variera den genom att, t ex, ändra vinägersort.
Mandelkvarnar finns att köpa på ica maxi.
Jag har två mandelkvarnar, vill du ha den ena? Fått båda av min mamma som först köpte en som skruvas fast men sen blev så glad när hon hittade en sån som hon har, med sugpropp, att hon gav mig den med några månader senare :)
Jag såg Anne Hjernøe göra denna soppa i sin nya matserie (AnneMad i Spanien). Men jag tyckte att det borde bli mera smak på den om man rostade brödet lite innan man mixade det? Hon gjorde också den ganska tjock, men sa att man i södra Spanien äter/dricker den riktigt tunn!
Mandelkvarnar finns även på Åhléns och Cordon-Bleu.
Clas Ohlson säljer riktigt bra mandelkvarnar för 129kr.
Artikelnummer 34-2538
Funkar den rabatten i alla affe4rer? Jag har ne4mligen allitd ockse5 funderat varff6r det e4r se5 je4vla me5nga pesisar pe5 hemkf6p vid nio pe5 morgonen. Ne4r jag jobbade var det ibland jag sprang in ff6r att kf6pa med mig en macka eller fylla pe5 busskortet och det var allitd sjukt le5nga kf6er. Och om det e4r se5 att det funkar i alla affe4rer se5 undrar jag varff6r vi studenter inte fe5r rabatt i mataffe4rerna? Det e4r ju knappast se5 att vi har mer pengar e4n pesione4rerna.
Sidor