Kycklinggryta med aubergine och kardemumma

Vissa dagar hinner man inte med någon matlagning eftersom man måste ägna timmar åt att vimsa runt och leta efter sin försvunna kamera. Har någon möjligtvis sett den? Jag har letat på alla vanliga ställen (i garderoben, bland alla böcker, bakom skorna i skåpet i hallen, kuddarna i soffan och under sängen). Jag har dessutom letat på alla ovanliga ställen (bland smutstvätten, i proppskåpet, frysboxen, soporna samt – lite väl optimistiskt kan jag tycka så här i efterhand – i taket). Enda stället jag inte letade på är i ugnen, men där stod liksom en stor kycklinggryta och upptog all plats. Grytan lagade sig själv. Nu hoppas jag att kameran följer dess goda exempel. Medan jag försöker fixa numret till Saida får ni titta på en bild av min sorgliga lunch.

IMG_0826

Kycklinggryta med aubergine och kardemumma

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4 – 5

Tid: 2, 5 timmar

  • 2 gula lökar
  • 6 vitlöksklyftor
  • 2 – 3 potatisar (kan uteslutas)
  • 1 kyckling, ekologisk à 2 kg
  • 2 citroner, ekologiska
  • 1 apelsin, ekologisk
  • 1 aubergine
  • 500 g körsbärstomater
  • 1 burk kokosmjölk (Santa Maria eller annan sort som skiktar sig)
  • 1 tetra kikärter
  • 1 tsk kardemumma, hela frön
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Hacka löken fint och vitlöken finare. Om du hinner – svetta lök och vitlök genomskinliga i lite olivolja i en stor gryta (om du inte hinner, strunta i det). Ta från värmen.
  3. Skala och tärna potatisen fint och lägg på löken.
  4. Stycka kycklingen i 4 – 6 bitar, ta bort skinnet och lägg kycklingdelarna ovanpå lök och potatis.
  5. Tvätta och riv med lätt hand zesten (bara det yttersta gula skalet) av citroner och apelsin och strö över kycklingen. Salta och peppra generöst. Pressa över saften från apelsinen och den ena citronen.
  6. Tärna auberginen fint och lägg ovanpå. Toppa med tomaterna och ringla över generöst med olivolja. Salta och peppra en gång till.
  7. Lägg lock på grytan, ställ in i ugnen och glöm bort alltsammans i 2 timmar eller mer (kycklingen kokar klart i vätskan från grönsakerna, magiskt bara det).
  8. Ta ut, red av med kokosmjölk (bara den fasta kokosgrädden) och tillsätt avspolade kikärter.
  9. Rosta kardemumman i torr stekpanna, krossa i mortel och tillsätt. Rör försiktigt runt så att allt blandar sig och smaka av grytan med salt och massor av nymalen svartpeppar. Värm upp en sista gång på spisen och servera med bröd eller brunt ris eller couscous.

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren