Ängamat med ängssyra
Nej, ängssyran är inte här för att den passar så väl med namnet ängamat. Den är här för att den kickstartar en snäll soppa. Ängssyra hittar du snart sagt överallt i odlingslandskap. Köp en flora om du inte redan har en, och ut och leta.
Tid: 40 minuter
1 gul lök smör
10 dl kycklingbuljong (här verkar buljongen av en kokt rimmad kyckling slå det mesta, jag vet inte varför)
8 småpotatisar (färskpotatis, "små och fina" eller vad som helst, små ska de vara i alla fall)
1 roten av upp tills det blivit blekgrönt av en purjo
3 relativt späda morötter
1/3 huvud blomkål
1 palsternacka av valfritt slag, späd är fint men jag har aldrig stött på späda palsternackor
2 dl ärter (frysta är nästan alltid färskare än sk "färska)
3 rejäla nävar ängssyra (eller i nödfall spenat, men det blir inte samma sak)
1 1/2 dl grädde
4 äggulor
salt, nymalen
vitpeppar
persilja
- Strimla löken. Stek den i lite smör tills den blir genomskinlig. Häll på buljongen.
- Dela potatisen på långsidorna.
- Skiva purjon, på snedden. Det är snyggast.
- Skiva moroten, på snedden.
- Bryt eller skär blomkålen till buketter. Stora som valnötter typ.
- Skiva palsternackan. På snedden. Men det är inte så noga, ingen kommer titta på palsternackan.
- Lägg allt i grytan. Sjud tills det är mjukt, det tar en kvart ungefär. Ta den från plattan.
- Rör ned ängssyran och ärtorna.
- Vispa samman grädde och äggulor och rör ned det i soppan. Nu får det inte koka, för då skär det sig.
- Smaka av med salt och vitpeppar. Strö över persilja och servera.
- Andra steget