Annas jästa äggvåfflor med dulce de leche

"Det är ju våffeldagen idag" sa min man vid frukosten.
Va, idag? Det hade jag totalt glömt bort, så här på långfredagen? Tur jag blev påmind, vi har massor med ägg hemma. Tur för er med, förresten, för jag tänkte ge er mitt allra bästa recept på jästa äggvåfflor, robusta men med ett fras som får frasvåfflor att framstå som wettextrasor i jämförelse. Receptet är hämtat från min bok "Alla hönsen hemma" och bilden, en av mina absoluta favoriter därifrån, är tagen av Carolina Romare. Glad bebådelse på er, eller nå't


Portioner: 10-12 st
Tid: ca 1 timme (inkl jäsning)
Du behöver: 

25 g jäst
9 dl mjölk
2 ägg
8 dl mjöl
1/2 tsk salt
150 g smör
smält smör eller neutral olja till pensling

Till servering: Dulce de leche, syrliga bär.

Gör så här: 

Värm mjölken så att den blir fingerljum och lös upp jästen i mjölken.

Smält sedan smöret och ställ det åt sidan för att svalna.

Vispa mjölet och saltet med hälften av mjölken i en bunke så att det blir till en tjock smet.

Vispa ihop äggen med den resterande mjölken och rör ner i smeten.

Låt den jäsa i 30 minuter i rumstemperatur under handduk

Vispa ner det smälta smöret i smeten så att den blir jämn och fin.

Värm våffeljärnen ordentligt och pensla mönstret med smält smör eller olja innan du bakar första laggen. Använder du gammeldags våffeljärn ska de vändas på plattan i halvtid.

Lägg upp färdiga våfflor på ett ugnsgaller så att de inte säckar ihop.

Dulce de leche
Sjud försiktigt en oöppnad burk kondenserad mjölk i en kastrull med vatten under lock i två och en halv timme. Burken ska vara helt täckt av vatten, men inte koka - då kan den explodera.  Låt innehållet svalna något innan du öppnar en burk full av krämig kolasås som du brer över våfflorna.
Eftersom dulce de leche är så söt, blir det godast om frukterna och bären är lite friska och syrliga.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing