Aprikoskompott med hjorton, lavendel, vaniljglass och mandelkrokant

Enkel men ack så god höst- och vinterdessert.

Vintips
Tokaji Aszú 2013 Château Cloche varunr: 76523
Satöbbi Tokaji Aszú, 5 puttonyos, 2003 varunr: 79010
Tokaji Aszú 2013, Grand Tokaj


Portioner: 4
Du behöver: 

Aprikoskompott

12 torkade aprikoser, kvartade
2,5 dl vatten
1 msk pressad citron
0,75 dl socker
2 dl hjortron
0,5 krm lavendel
0,5 dl aprikospálinka, annan aprikossprit eller söt tokajer

Till servering: vaniljglass, mandelkrokant och lavendelblommor

Mandelkrokant

1 sats räcker till 8-10 portioner

1,5 dl rostad hackad mandel
0,75 dl strösocker
1 msk smör

Gör så här: 

Aprikosmkompott: Lägg aprikoser, vatten, citronsaft och socker i en kastrull och koka i 10 minuter eller tills aprikoserna är mjuka. Späd vid behov. Rör i hjorton, lavendel och aprikospálinka och sjud i 5 minuter tills kompotten är lagom simmig.

Mandelkrokant: Smält sockret tills det karamelliseras ljusbrunt och rör i smör och de hackade mandlarna så att de täcks av karamellen. Häll ut på bakplåtspapper, täck med ett till bakplåtspapper och kavla ut tunt. Låt svalna och bryt i bitar.

Vid servering: servera kompotten varm eller ljummen med en kula vaniljglass, bitar av mandelkrokant och några lavendelblommor strödda över

Bild för Sigrid Bárány

Mer från Sigrid Bárány


Bild för Sigrid Bárány
Bild för Sigrid Bárány
Bild för Sigrid Bárány
Bild för Sigrid Bárány
Bild för Sigrid Bárány