Bjud på dominikanskt

För några veckor sedan satt jag och kollade på en film om gängkrig i USA där dominikanska gäng var inblandade. Jag lade speciellt märke till hur jäkla schysst käk de där bovarna verkade äta så jag började kolla upp vad man äter för mat i Dominikanska Republiken. Som man kanske kan förvänta sig är maten en salig blandning mellan västindiskt, afrikanskt och spanskt. Från vad jag kan bedöma så är maten sällan speciellt chilistark men däremot syrlig från lime och ganska så kryddig.

De viktigaste rätterna för dominikaner är risrätter och det har jag skippat här. Antagligen hädar jag. Det bjuds istället på en riktigt fin kycklinggryta, majsplättar (så kallade fritters) och en mangosallad.

Ni kan självklart använda kycklingbröst eller urbenat kycklinglår om ni tycker det är bökigt att stycka en kyckling. Själv köper jag bara hela ekologiska kycklingar då det känns moraliskt bäst. I och med att jag lagar mat med så mycket buljong jämt så använder jag benen från kycklingen och kokar en fin buljong. Det ger mest valuta för slantarna tycker jag.

Mycket att inspirationen har hämtats från den här utmärkta bloggen, kolla in den.


Portioner: 4-6
Tid: 1 timma typ + marinering
Du behöver: 

Kycklinggryta (Pollo Guisado)

1 hel stor kyckling, eller 1 kg kycklingbröst/urbenat lår
3 limefrukter
1 tsk torkad oregano (gärna mexikansk om du kan komma över det)
1 stor selleristjälk, tärnad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk salt
4 msk neutral olja, jag föredrar majsolja
1 tsk strösocker
3 dl vatten
2 gröna paprikor, tärnade
1 rödlök, skuren i halvmånar (se bild)
1 burk krossade tomater
4 goda färska tomater, klyftade
salt och svartpeppar
2 dl gröna urkärnade oliver
1 näve färsk koriander

Majsplättar (Arepitas de Maiz)

2,5 dl polentagryn
1,5 dl mjölk
2 ägg
1 tsk salt
1 tsk dillfrön
1,5 tsk strösocker
100 g majskorn (frysta eller konserverade)
2 dl olja för fritering

Mangosallad

1 tsk lönnsirap
2 msk balsamvinäger
0,5 dl olivolja
0,5 tsk salt
en förpackning fryst mango (300 g)
ett halvt huvud isbergssallat, fint strimlat
4 fina tomater, klyftade

Gör så här: 

Kycklinggryta (Pollo Guisado)

Använder du en hel kyckling så börjar du med att stycka den. Det finns bra instruktioner på Youtube men egentligen går det inte att göra fel. Dela sedan upp köttet i bitar som blir som lagom stora tuggor.

Pressa en lime och blanda med oregano, stjälkselleri, vitlök och salt. Lägg ner kycklingbitarna och låt marinera i minst en halvtimma men gärna två timmar.

Ta upp kycklingbitarna ut marinaden (spara marinaden) och stek yta på dem i en knallhet stekpanna med 2 msk olja.

Hetta upp 2 msk olja i en gryta och lägg sedan ner sockret. Låt sockret brynas utan att brännas och häll sedan på vattnet, kycklingbitarna och marinaden. Låt koka ihop lite. Ha sedan ner de krossade tomaterna, rödlöken och paprikatärningarna. Låt stå och puttra försiktigt i 30 minuter.

Smaka av med salt och svartpeppar och lägg i oliver och de färska tomaterna. Låt puttra i ytterligare 10 minuter.

Häll upp i någon typ av serveringsskål och toppa med hackad koriander och klyftad lime.

Majsplättar (Arepitas de Maiz)

Blanda polentagryn, mjölk, ägg, salt, dillfrön och socker i en bunke och låt stå i kylen i minst en timma. Rör i det emellanåt så att allt får chansen att svälla ordentligt. Det ger saftiga plättar.

Blanda sedan ner majskornen i smeten.

Hetta upp oljan i en stekpanna med lite högre kanter. Temperaturen ska lämpligen landa på 180°C ungefär. Det är inte supernoga.

Häll ner smeten i oljan, ungefär 0,5 dl per plätt. Försök forma dem så de blir skapligt runda med en stekspade. Fritera tills de är gyllenbruna och ta sedan upp dem allteftersom och lägg den på lite hushållspapper att rinna av. Jag skar upp dem i tårtbitar innan servering.

Mangosallad

Blanda ihop lönnsirap, balsamvinäger, olivolja och salt i en bunke. Lägg sedan ner grönsakerna och blanda väl. Kan stå i kylen tills det är dags att servera. Salladen kan toppas med mynta eller koriander om man känner för det.

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson