Blå kornblomst med hasselnötnougatine
Jag känner många som har principer mot dansk ost. Tillhör du dem? Sluta genast med det och pallra dig iväg till närmaste välsorterade ostaffär och kräv din rätt till den danska ekologiska blåmögelosten Blå kornblomst. Den är KRAV-märkt och görs på vegetabilisk löpe - till alla laktovegetarianers glädje.
När du kommer hem fixar du enkelt en knaprig hasselnötsnougatine och serverar till en perfekt mogen krämig bit. Kombinationen är den fantastiske Adam Aamanns och jag var stum av beundran över smakerna när vi öppnade smørrebrødskartongen där på gräsmattan till Rosenborg i början av juni.
Enkel hasselnötnougatine
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 8-10, tillbehör
Tid: 5-10 minuter
En förenklad nougatine gör du så här:
- 2 msk socker
- 25 g smör
- 100 g hasselnötter
- Hacka hasselnötterna lite lagom grovt.
- Smält socker och smör under omrörning i en stekpanna. Sockret ska karamellisera utan att brännas det minsta, pass på!
- Blanda ner hacket, rör runt med trägaffel
- Bred ut nötterna i ett tunt lager på folie för att svalna. Bryt nougatinen över bitar med Blå Kornblomst. Njut sanslöst.
Kommentarer
Åh vad gott! Ja Kornblomst är urgott! :-)
Vad har man för invändningar mot dansk ost?
Kornblomst är en absolut favorit sedan många år, fantastiskt fin i smak och konsistens. Grymt recept, gillar idén att svänga ihop nåt så enkelt som verkar så sjukt delikat!
Jessika: Åh, en hel del... många av oss här nere är uppvuxna i en tid då danska valutan var sämre än den svenska och alla svenskar gjorde matshoppingrundor i Dragör och Helsingör. Ostbutikerna luktar starkare på den sidan sundet, om man säger så
Som jag nämnt för dig i ett annat sammanhang så har denna par har varit en stor favorit i åratal! Bästa minnet förknippat med den är från tidigt 00-tal, när en expedit i charken på ICA Årsta inte ville sälja den till min man, med motiveringen "köp inte den, den luktar ju så illa"...!!!
Givetvis köpte vi en riktigt stor bit av den extremt mogna, fantastiska osten.
Haha, det är den mest förtjusande införsäljning jag hört på länge ;)
Den ekologiska blå kornblomst är helt underbart god! Den, St. Agur, och småländsk blåmögel från Agnes Gårdsmejeri är mina favoriter :)
Maria: Har du provat ostarna från Vilhelmsdals Gårdsmejeri? http://www.vilhelmsdal.se/index.html
Tänkte besöka Aamanns på lördag för lite mat inspiration. Finns det några andra "pärlor" som
är värda att besöka? Den ekologiska blå kornblomst
är kanon! Tack för receptet.
Hej Margit!(obs inte Gitto) I den här tråden diskuterade vi lite olika smörrebrödsställen: http://skafferiet.taffel.se/2010/04/06/dyrlegensnatmad/
Dessutom har Anna på Gourmetodling, som bor i Köpenhamn, många bra tips:
http://www.gourmetodling.com/category/det-kulinariska-kopenhamn/
Anna: nej, men det såg fint ut! tänk att åka runt till alla gårdsmejerier i västsverige en semester.. mmmm.
Sidor