Enkel men väldigt god och thaiig svampsallad
Adjektivet thaiig kommer förmodligen inte kvalificera för årets nyordslista, men man kan ju hoppas. Jag vill också vara med i svamptemat som pågår på Taffel och det här blir mitt första blygsamma bidrag. En enkel champinjonsallad med blandade ostasiatiska smaker, men kanske mest thai ändå. Gör sig väldigt bra till en liten snabblagad thaibuffé på fredagkväll.
Tid: 10 min
300 g champinjoner (jag körde skogschampinjoner eftersom de är snyggare)
1 liten rödlök
1 vitlöksklyfta
1 msk ljus soja
1 msk fisksås
saft från 2 lime
1 tsk sesamolja
0,25 tsk finhackad galangal (funkar med ingefära också)
0,5 dl neutral olja
1 röd chili
1 tsk socker
salt och peppar
Skiva champinjonerna i typ 3-4 mm tjocka skivor. Strimla rödlöken så fint du kan med din allra vassaste kniv. Finhacka vitlöksklyftan och chilin. Chilin bör du helst ha kärnat ur först, kärnorna är inte så goda.
Rör ihop allt.
Nu kan man välja om man vill låta den stå ett tag och mojsa ihop sig eller om man vill äta salladen på en gång. Jag tycker båda sätten blir riktigt bra.