Hel röding med soja- och citrongrässmör och champinjoner

Det finns många bra knep att ta till om man vill laga fisk hemma. Att använda termometer är kanske det bästa tipset för att undvika att fisken blir överstekt och torr. Jag tycker ca 48-52 grader är en bra innertempertur. Vissa tycker att det ska vara lägre men jag gillar inte när varm mat är kall. På en restaurang kanske man fixar det när man har hypervarma tallrikar men i hemmaköket tycker jag det är bättre att "play it safe".

Andra bra knep är att paketera in fisken i en stekpåse eller under lock så att alla härliga smaker bevaras. Är fiskarna små kan man göra fina portionspaket, så att alla får ett eget doftpaket. Det är också gott att konfitera fisk i olja på låg värme i ugnen. Och vid kokning är det sjudning på svag värme som gäller.  
Rödingen blir grymt god när den bakas i paket med soja och citrongräs. Istället för röding går det bra med en bit vanlig lax eller varför inte torsk eller den underskattade fisken kummel?


Portioner: 4
Tid: 15 + 30 minuter
Du behöver: 

1 hel röding, ca 800 g
3 st Pak choi, ca 300 g
200 g champinjoner
1-2 citrongrässtjälkar
2 vitlöksklyftor
100 g smör
3 msk soja
3 msk citron- eller limesaft
2 msk honung
salt och svartpeppar
salladslök och hackad färsk chili
ris eller potatismos till servering

Gör så här: 

1. Rensa och tvätta ur rödingen och torka den torr. Salta och peppra fisken, även invändigt. Lägg den i en ugnsfast form, gärna med lock.
2. Dela pak choien på längden och lägg bredvid fisken. Skiva champinjonerna och lägg in några svampar i fiskens buk, fördela resten av svamparna i formen.
3. Ta bort det yttersta bladen på citrongräset. Skala vitlöken. Skiva vitlöken och finhacka citrongräset. Bryn smöret i en stekpanna tills det är ljusbrunt och doftar nöt. Tillsätt citrongräset, vitlöken, soja, citronsaft och honung.
4. Häll smöret över fisken och svampen, lägg på ett lock eller täck med aluminiumfolie.
5. Baka fisken i 175 grader i ca 30-40 min tills innertemperaturen är 50 grader.
6. Strö över salladslök och ev. chili för den som gillar hetare mat. Servera med tillbehör.

Bild för Ylva Bergqvist

Mer från Ylva Bergqvist


Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist