Hemrimmad skinka
Receptmakare: Jens Linder
Tid: 16 dagar
Att rimma sin egen skinka är inte komplicerat. Det kräver utrymme i kyl eller matkällare men inte mycket jobb. Salpeter finns i välsorterade butiker eller kan tas hem av din handlare. Det är förstås viktigt att följa mängderna noga och att vara minutiös när det gäller hygienen. Sedan gäller det att få tag på bra skinka, den bör förstås vara ekologisk och uppfödd med omsorg. Följande recept är taget ur min kokbok "Det glömda köket" Albert Bonniers förlag.
- 1 skinka (4–6 kg)
- Torrsaltning:
- 4 msk salt utan jod
2 msk strösocker - 1/2 msk salpeter
- Saltlake:
- 5 liter vatten
9 dl grovt salt utan jod
2 msk strösocker
1/2 msk salpeter
- Blanda ingredienserna till torrsaltningen.
- Gnid in skinkan noggrant med blandningen. Låt den ligga i ett kärl (ej av aluminium) i kylskåpet täckt med plastfolie över natten.
- Koka upp ingredienserna till saltlaken och låt koka i 5 minuter utan lock. Ta av kastrullen från värmen och skumma bort det som stiger till ytan. Låt laken kallna helt.
- Häll laken över skinkan och se till att den blir helt täckt. Låt kärlet stå i kylskåpet (eller något lika kallt ställe) i 15 dagar. Om laken ser grumlig och ful ut kan man ersätta den med ny lake.