Japansk rättikssallad (daikonsallad)

Receptmakare: Susanne Kärringer

Portioner: 4 som tillbehör

Tid: 20 minuter

Wakamealger (ätliga brunalger), som är vanliga i de japanska och koreanska köken, är fullproppade av vitaminer och mineraler. Algen har blivit allt populärare även i Västvärlden allteftersom råkost och makrobiotisk mat vinner mark.

Wakame doftar omisskännligt av salt och hav. I samspel med dressingen ändrar smaken karaktär och balanseras fint av soja, socker och risvinäger. Dressingen fungerar även utan risvinägern för den som likt min man skyr vinäger och ättika.

  • 1 bit (cirka 350 g) istappsrättika
  • 1 liten gurka
  • 100 g torkade wakame alger
  • Dressing:
  • 1/2 dl japansk risvinsvinäger
  • 1 tsk ljus japansk soja
  • ½ tsk socker
  • 1 tsk finhackad saladslök
  • 4 msk neutral olja, gärna rapsolja
  1. Blötlägg wakame algerna i kallt vatten tills de har svällt till mångdubbel storlek. Skala rättikan och riv på rivjärnets grova sida (eller skär den i tunna stavar). Lägg i kallt vatten, ca 10 minuter. Riv eller skär gurkan i liknande stavar.
  2. Häll därefter bort blötläggningsvattnet från rättikan och wakamen och blanda rättika, wakame alger och gurkan i en skål som du ställer in i kylen.
  3. Blanda risvinsvinäger, soja, socker och lök till dressingen. Tillsätt oljan under vispning. Häll dressingen över salladen före servering. 

Bild för Redaktionen

Mer från Redaktionen


Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen