Jästa rågpannkakor med majs, cheddar och salladslök

Ur tristess föds tilfredsställande frukost. Dessa briljanta pannkakor kom till efter 4 dagars tystnad och isolering på grund av bisarr förkylning. Jästa pannkakor saknar den sträva känslan som bakpulver kan ge. Dessutom håller de sig fint i kylskåpet om de blir några över. Med en morotstzatziki blir detta en enkel lunch. 


Portioner: 2-3
Tid: 1 timme
Du behöver: 

1/4 pkt jäst
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 ägg
1 dl gräddfil
1 dl grovt rågmjöl 
1 1/2 dl vetemjöl 
2 dl majs, fryst eller från burk
60 g lagrad cheddarost, finriven
1-2 salladslökar
olivolja till stekning
chiliflingor, gärna koreansk gochugaru
till servering: bacon och lönnsirap 

Gör så här: 

1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i mjölken.
2. Tillsätt salt, ägg och gräddfil och vispa kraftigt. 
3. Tillsätt rågmjöl och vetemjöl, lite i taget, under vispning. Ställ smeten varmt, till exempel på ett fönsterbräde ovanför ett element, och låt jäsa i 30 minuter.
4. Mixa majsen med stavmixer eller i materedare. Mixa inte helt slätt utan låt bitar av majs vara kvar.
5. Vänd ner majsmix och riven ost i smeten. Strimla salladslöken.
6. Hetta upp en stekpanna. Klicka ut smeten i små pannkakor. Strö över salladslök och chiliflingor. Stek ett par minuter och vänd sedan pannkakorna.
7. Stek bacon knaprigt och servera till pannkakorna tillsammans med lönnsirap. 

Bild för Ylva Porsklev

Mer från Ylva Porsklev


Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev