Sichuan-ish soppa
Jag är inte från Sichuan, jag är inte från Kina och jag har faktiskt aldrig ens varit där. Att kalla den här fenomenala soppan för sichuanesisk vore därför att ta i. Däremot innehåller den en del typiska sichuan-ingredienser och framförallt är den allt man någonsin har velat ha av en soppa en regndyster novemberkväll, med djup, hetta, kryddighet och tröst. Den kan lätt vara vegansk om man väljer vegannudlar, vegobuljong och bara tofu och grönsaker som topping, men jag gör den ibland till en kylskåpstömmarsoppa och hivar i lite vad som finns. Det är ändå själva soppbasen som är smakhuvudsaken.
Tid: 20 minuter + 30 minuter blötläggning
1 msk rapsolja
1/2-1 msk chilibeanpaste
2 vitlöksklyftor, rivna
3 cm ingefära, riven
1/2 purjolök, sköljd och finstrimlad
6 torkade shitakesvampar, blötlagda ca 30 minuter, strimlade och med hårda stjälkar bortskurna (inklusive blötläggningsvattnet)
1 liter buljong (grönsaks-, kyckling-, kalv-, vad man vill)
1/2 tsk hela sichuanpepparfrön
1/2 tsk hela svartpeppar
1 kanelstång
1 stjärnanis
2 små torkade chilifrukter
2 msk ljus soja
1 msk risvin
nudlar
topping, t ex tofu skuren i tärningar, överbliven rostbiff, rester från grillad kyckling, lätt kokta broccolibuketter
chinkiangvinäger för avsmakning
Fräs vitlök, ingefära och chilibeanpaste i oljan i någon minut på hög värme under omrörning. Ha i purjolök och svamp och sänk till medelvärme. Fräs 5 minuter till. I torr panna rosta kryddorna på hög värme tills det doftar i köket. Tippa pepparkorn och chili i en mortel och mortla. Ha i alla kryddorna i lökfräset. Häll på buljong, svampvattnet, soja och risvin, låt puttra i 10 minuter. Koka samtidigt nudlarna i separat kastrull 1 minut kortare än det står på paketet. Låt rinna av och tippa ner nudlarna i soppan. Lägg i toppingen och värm alltihop 1 minut. Smaka av med vinäger.