Smarta smulor
När man bakar vanlig rabarbersmulpaj finns risken att rabarberbitarna i botten på formen är överkokta innan smulorna på toppen är färdiggräddade. Jag gillar kontroll och bakar därför smulorna för sig och sjuder rabarbern till perfektion i en kastrull på spisen. Sedan lägger jag den varma rabarbern i botten av en lagom stor form och strör smulor över. När man bakar pajsmulor kan man lika gärna göra en hel plåt och spara det som inte går åt i en burk med tättslutande lock. Nästa gång man längtar efter smulpaj sjuder man rabarbern (eller äpplena eller vad man nu har för bär eller frukt hemma), häller upp den i ett eller flera glas och strör över smulorna. Så har man gjort sig en supersnabb smulpaj, till en eller flera portioner.
Tid: 25 min
3/4 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk nymalen kardemumma
125 g smör
- Sätt ugnen på 175˚. Lägg de torra ingredienserna i matberedaren. Tillsätt kallt smör, skuret i mindre bitar och kör i några sekunder, tills det blir en smulig blandning.Häll ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper. Blandningen ser ut som mjöl, men man behöver inte forma den på något sätt.
- Grädda mitt i ugnen, ca 8 minuter.
- Tag ut plåten och vänd på smulorna. Nu formas degen till lagom stora bitar, passande att toppa rabarbern med sedan. Grädda i ca 7 minuter till och låt smulorna svalna på plåten.