Spenatsoppa som på Coi
Receptmakare: Tommy Myllymäki
Portioner: 4 (som förrätt)
Tid: 25 minuter
- 8 dl höns- eller grönsaksbuljong
- 1 gul lök skivad
- 1 klyfta vitlök skivad
- 1 msk fänkålsfrö
- 2 msk smör
- 2 dl crème fraiche
- 200 g babyspenat, sköljd
- 100 g bladpersilja, plockade blad
- Saffranskokta kronärtskockor:
- 2 kronärtskocksbottnar
- 1 msk smör
- 1/2 g saffran
- 1 klyfta vitlök
- 1/2 dl vatten
- Salt
- Ansa kronärtskocksbottnar och skär noga bort hårda bitar, stjälk och skägg. Koka upp smör, vitlök och saffran med 1/2 dl vatten. Klyfta kronärtskockorna och sjud dem sakta i saffransspadet tills de är mjuka, ca 15 minuter. Om du använder burkade: sjud i 5 minuter och låt stå och dra 10 minuter under lock. Servera tillsammans med soppan.
- Fräs lök, fänkålsfrö och vitlök i smör i 2 minuter. Tillsätt hönsbuljong och sjud i 10 minuter. Tillsätt crème fraiche och koka upp. Tillsätt babyspenat och persilja.
- Mixa soppan grön och slät i en blender. Smaka av med salt, men bara om det behövs. Servera soppar med bitar av kronärtskockan i.